Edelweiss – Bring me Edelweiss(1989)


The Manual (How to Have a Number One the Easy Way) is een boek uit 1988, geschreven door de The Timelords(Bill Drummond and Jimmy Cauty), beter bekend als The KLF. Het is een bestaande gids waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zonder muzikaal talent en geld een zekere nummer 1 kan scoren.Zoals ik al hieronder schreef hebben de schrijvers onder de naam The Timelords dit toegepast in de UK met ‘Docterin the tardis’. Het werd nummer 1 in de UK. Dat het misschien toch echt landsgebonden is, bewijzen ook weer de heren van Edelweiss met ‘Bring me edelweiss’.

Abba

Van deze groep is namelijk bekend dat ze dat nummer ‘Bring me Edelweiss’ uit 1989 hebben gemaakt en uitgebracht aan de hand van dit boek. De producers Martin Gletschermayer, Walter Werzowa en Matthias Schweger hebben letterlijk en stap voor stap de instructies gevolgd en ook zij scoorden een nummer 1 in o.a Oostenrijk, Zweden en Zwitserland met dit nummer. De Timelords waren juist in de problemen gekomen met de erven van Abba, Benny en Bjorn.

Eurotrash om het af te maken

Edelweiss daarintegen schroomde niet om er juist wel een sample van Abba er in te gooien. Het nummer SOS van Abba( werd tekstueel aangepast) en een sample “Last night a dj saved mij live’van Indeep werd er aan toegevoegd en voila!.. een hit. Zo simpel kan het dus zijn. Edelweiss maakte het geheel nog af door in de clip alle (ski)clichés van Oostenrijk te proppen en hun style trots Eurotrash te noemen, veel eerder dan het later zo populaire Eurodance.

Toverformule

Of er werkelijk een toverformule bestaat voor een nummer-1 zullen we na dit nummer nog steeds niet weten. In Nederland behaalde de plaat de nummer 3 in de top 40. De opvolger (I can’t get no)Edelweiss’ deed helemaal niets in Europa en zelfs niet in eigen land. Ik ben waarschijnlijk de enige in Nederland die het nummer wel leuk vond en op single heeft. Hieronder zie je in ieder geval hoe je in Oostenrijk een nummer 1 scoort…

Vastleggen in volledig scherm 13-2-2016 020222

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s