Vulcano – Een beetje van dit(1983)


Begin jaren’80 had je de opkomst van de Nederpop. Het rijtje is bekend:o.a. Doe Maar, Bloem, Noodweer, Toontje Lager, Het Goede Doel, Circus Custers, Frank Boeijen Groep en ook Vulcano mag niet ontbreken. Ja,ook zij. Een van de leukste groepen uit de 80’s. En.als er één groep cult is is geworden na die periode, dan is het deze Nederlandse Bucks Fizz. De groep bestaat vanaf het begin uit Jos Groothuizen(broer van), Dee Dee (oftewel Anna Dekkers), Suzanne Venneker en René van der Wel. Tijdens de glorieperiode van de groep is Rene echter afwezig en zien we Hans Van Pol.

Songfestival

Met de groep nu voorgesteld, beginnen we in 1981. De groep start met Engelstalig repertoire en met name in Bulgarije gaat het door het debuutalbum ‘Superman’ gaat het lekker. Maar na de voorrronde van het Nationaal Songfestival in 1983 gaan ze over naar het Nederlandstalig. Ondanks die switch, zijn ze daarna nooit meer van het songfestival-imago afgekomen.Komt vooral doordat het viertal twee keer op rij meedoet aan het Nationale Songfestival. Tijdens de eerste poging met twee nummers (‘Met jou d’r bij’ en ‘Een beetje van dit’) winnen ze niet, maar met name  ‘Een beetje van dit’ maakt indruk. Ze scoren met deze plaat hun grootste hit en ze zijn daarmee de morele winnaar.

Poging 2

De plaat wordt dus een enorme hit en we zijn daarbij collectief vergeten wie uiteindelijk en daadwerkelijk meedeed voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival in 1983.In Nederland gaat het Vulcano het daarna even voor de wind. Na het succes van de single komt er snel een opvolger, maar het succes is qua hitlijststatistieken tanende.Een jaar later doet de band nog een keer mee aan het Nationaal Songfestival maar de geschiedenis herhaalt zich. Naast met ‘Dolce far niente’ worden ze ook met  ‘1.2,3’ verslagen, ditmaal door Maribelle. That’s it .

Susanne Venneker

Na het tweede album ‘Stappen’ als een collectors item, komt in 1986 een einde aan dé cultband van de jaren ’80. Toch is hier ook weer ruimte voor een tweede poging. Eerst gaan bandleden Susanne Venneker en Hans Van Pol verder  als Suze De Luxe, maar het duo gaat niet lang mee. Komt goed, Venneker duikt later op in Mrs. Einstein. Met een finaleplek eindigt een van de bandleden van Vulcano dan toch op dat internationale podium. Maar het gehele Vulcano, komt dat ooit terug?

Comeback

Ja. Na jaren er tegenaan drukken is er in 2006  na een onverwachte reunie en op uitnodiging van Rob Stenders dan toch die gewenste comeback en treden ze voor het eerst weer samen op. Met veelal losse optredens de afgelopen jaren, zijn ze nog steeds bereikbaar voor elke pers. Kortom, de vulkaan die in de jaren’80 een uitbarsting van leuke composities heeft gehad, rookt nog steeds.

Advertenties

2 gedachten over “Vulcano – Een beetje van dit(1983)

 1. Hallo Hans,

  Dank voor je compliment en erg leuk van je te horen! Die wijziging is geen probleem, naam heb ik aangepast.

  Groet,

  Mischa

 2. Beste!
  Geweldig leuk stukje!
  Maar ik heet : Hans van Pol ( dus géén van der

  Zou je dat willen aanpassen?
  Alvast mijn dank!

  Vriendelijke groeten,

  Hans van Pol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s