Simple Minds- Belfast child(1989)

Het absolute hoogtepunt van het lopende EK Voetbal is voor mij het laatste moment van Spanje-Ierland. De Ieren doen het wel vaker, maar dat zij bleven zingen op het moment van een 4-0 achterstand en een zekere uitschakeling gaf mij the chills.  Veel mensen wilden weten wat het nummer was, dat zij zongen. Dat wasFields of Athenry, een zeer oude protestsong tegen de Engelsen. Ja, de Ierse muziek is top, ik heb zelf een hele collectie, maar men  liep ook al in de 80’s weg met een Iers nummer, omgedoopt tot  ‘Belfast child’.

She Moved Through The Fair

Het was gebaseerd op het oude Ierse nummer “She Moved Through The Fair”. De tekst was door Jim Kerr aangepast naar aanleiding van wat hij zag op tv over de IRA-aanslag van Enniskillen. Het nummer is daarmee ook meteen een medeleven met de mensen van Noord-Ierland die bij deze gebeurtenis 11 doden te betreuren hadden. Hoe erg deze gebeurtenis, het leverde voor de band een aantal mijlpalen op.

Mandela

Zo werd het in de UK hun enige no1 tot nu toe en hadden ze tot 1998 het record in handen van langste single(6 min 39) op no. 1 ever. In NL werd het hun laatste nummer 1 tot nu toe, want zoals bekend hadden ze al in 1985 diezelfde plek bereikt met ‘Don’t you forget about me’.Op de b-kant stond een ander betrokken nummer, namelijk ‘Mandela’.

Deze held was net 70 jaar geworden en dit was een tribute aan hem.De nummer 1 werd bij ons opgevolgd door nog zo’n betrokken nummer, namelijk ‘ This is your land’ en deze keer was het milieu het onderwerp. In die tijd was ‘zure regen’nog een hot issue, nu heet dat heel modern ‘An incovenient truth’.

Nog Alive and Kicking

Wat is er van de band geworden is een minder ongemakkelijke waarheid, want ze reikten nog tot de helft van 90’s in de top 40. En we didn’t forget about them. Hoefde ook niet, ze zijn nog steeds alive and kicking en as we speak aan het touren. Na hun laatste album ‘Graffity soul’ komt in 2013 de opvolger uit. We weten dat ze debuteerden met  ‘I promised you a miracle’ in de top 40, dus wie weet hebben we dan volgend jaar weer een wonder van de band in de top 40.
Vastleggen in volledig scherm 25-11-2015 234114

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s