Zeitgeist 1992:Bodycount – Cop Killer


Vandaag overleed Rodney King, de anonieme taxichauffeur die wereldnieuws werd en de aanleiding vormde van de rassenrellen in het Los Angeles van 1992.  Na te snel hebben gereden en in het bezit te zijn van drugs werd de Afro-Amerikaanse Rodney door vier blanke agenten gearresteerd en vervolgens in elkaar geslagen. Het voorval werd opgenomen en via de media zorgde het voor een volkswoede.

Nadat een jaar later de rechtszaak aanving, was het voor veel mensen  een zekerheid dat de ‘LA Four’ werden veroordeeld . Er verzamelde zich een woedende menigte bij de rechtbank en de gespannen sfeer ontplofte nadat de vier agenten werden vrijgesproken.  Op internet zijn vele achtergronden over de zaak en zijn nasleep te vinden.

Anoniem bestaan

Daaraan gekoppeld en één van de meest beruchte nummers in dat jaar was ‘Cop Killer’ van Body Count. Een groep opgericht en draaiend om rapper Ice T, had het nummer op hun debuutalbum gezet. Tot de rellen leefde het nummer een anoniem bestaan op het album want het was al in 1990 geschreven, gebaseerd opPsycho killervan de Talking Heads en beschreef hoe een persoon tegen de politie aankeek. Daaruit bleek al hoe gespannen de verhoudingen waren tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amerika.

Rodney King

Het nummer werd in 1991, vlak na de beruchte arrestatie van Rodney opgenomen en er werden geluidsfragmenten met betrekking tot Rodney en de nasleep toegevoegd.Het relatief anonieme nummer kwam door de rassenrellen plots onder de aandacht en zelfs de overheid bemoeide zich ermee. Dat leidde tot zware druk op de platenmaatschappij, die uiteindelijk besloot tot terugtrekking van het album met het nummer. Het album werd opnieuw uitgebracht zonder het nummer en de aandacht verminderde weer.

Tresspass

Body Count bestaat nog steeds, door het overlijden van drie leden alleen nog bestaand uit Ice T. en Ernie C.(unnigan) en ze treden nog sporadisch op. Dat komt mede door de acteercarrière van Ice T.  Zo speelde hij rond de controverse van Body Count in ’92 in een film genaamd ‘Looters’, waar de verhouding blank-zwart heel sterk naar voren kwam.

Ook daar werden, vanwege de gebeurtenissen eerder dat jaar, aanpassingen gedaan. Zo werd de filmtitel veranderd in Trespass. Deze behoorlijke film(drie keer gezien)  was de opstap voor een nog behoorlijker acteercarrière en Ice T. is nu een van de sterren  in ‘Law and Order: Special victims unit’. Ironisch genoeg speelt hij daar nu al jaren een…politie detective.

Vastleggen in volledig scherm 5-12-2015 184935

Advertenties