Frankie goes to Hollywood- Two Tribes (1984)

De koude oorlog die duurde vanaf W.O II en eindigde op 26 december 1991 met de ontbinding van de Sovjet Unie, hield de wereld decennialang in de greep. Hoewel er twee landen tegenover elkaar stonden qua ideologie, werden juist daardoor veel landen gedwongen om partij te kiezen. Enkele sleutelmomenten in de geschiedenis brachten de toekomst van de wereld op het randje, maar het is nooit tot een daadwerkelijk treffen gekomen tussen de VS en USSR.

Koude oorlog in de hitlijsten

In de muziek en daarmee in de top 40 heeft het geleid tot vele nummers die waren geïnspireerd op dit thema. Erg mooie nummers die uitgroeiden tot klassiekers en daarmee is er uit deze periode nog wat positiefs gekomen. De koude oorlog heeft in Top40-termen van 1965 (met Donovan’s ‘Universal soldier’) tot 1991 (met de nr1′ ‘Wind of change’) geduurd. De lijst tussen deze twee jaren is lang, maar een beknopt overzicht vind je hierrr, een veel langere lijst vind je daarrrr

Ja, het gaat over de koude oorlog

Een van de bekendste nummers is ‘Two tribes’ van Frankie goes to Hollywood. Zanger Holly Johnson ontkende in eerste instantie dat het nummer expliciet over de koude oorlog ging. Het ging volgens hem over klassieke tegenstellingen als bv. cowboys en indianen, maar een verwijzing in de tekst vertelde toch anders. De zin ‘On the air America/ I modelled shirts by Van Heusen’ is een directe verwijzing naar Ronald Reagan, die ooit reclame maakte voor Van Heusen. Ok, het ging dus over de koude oorlog.

Bokswedstrijd op het wereldtoneel

En zo werd de single ook gepromoot. Verschillende remixes kregen bijtitels of geluidsfragmenten met directe link naar de koude oorlog en werd de band gefotografeerd in militaire outfits en poses die zowel naar Amerika als de USSR verwezen. Maar vooral de bijbehorende videoclip liet niets aan de verbeelding over. Hier zie je een bokswedstrijd tussen twee look-a-likes van Ronald Reagan en zijn Russische ambtgenoot Konstantin Chernenko met als inzet en prijs de wereld.

Het publiek bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende landen die voor de een of de ander zijn en onderling gokken op de uitslag. De band zelf speelt de rol van media met Holly Johnson als verslaggever. De boel raakt dermate verhit dat het publiek zelf met elkaar op de vuist gaat, symboliserend voor een wereldoorlog. Uiteindelijk is er geen winnaar en dat wordt verbeeld door een ontplofte aarde.

Buiten dooi, binnen de band ijskoud

Het nummer maakte veel impact, vooral doordat de situatie op zijn hoogtepunt was, en werd ook in Nederland nummer 1. Kort na deze hit ontdooide de oorlog door het aantreden van Michael Gorbatsjov, maar onstond er een koude oorlog binnen de band en liepen de spanningen binnen de band op. Zander Holly ging solo en dat leverde hem tot nu toe twee solo-hits op, waarvan toevalligerwijs ‘Americanos’ de laatste was.

Advertenties