George Michael – Monkey(1988)


“Why can’t you do it? Why can’t you set your monkey free?”, vroeg George Michael zich in 1988 al af. Kun je ook vragen aan Dora.  Dora leeft in een achterlijk bos. De dieren zijn daar altijd wat kwijt en zij neemt altijd de taak op zich om datgene te gaan zoeken.

Waar ik jeuk van krijg is die aap die altijd met haar mee huppelt. Boots heet dat beest en nuttelozer kun je ze niet krijgen. Hij weet dan ook niets,  als Dora na drie keer vragen en herhalen erachter komt dat ze rechtdoor moet, dan komt de aap met de oplossing: ‘Ja! Rechtdoor! We moeten rechtdoor!’ Zucht.

Faith

George Michael’s ‘Monkey’ gaat helaas niet over Boots. De monkey die George bedoelde was wat meer hardcore dan een tekenfilm. Het ging over drugsverslaving en de moeilijkheden die daar bij komen kijken. Het was alweer de zesde single van het zeer succesvolle album Faith. Zoals bekend, een van de meest succesvolle debuutalbums van de 80’s.

Doorbreking van unieke reeks

Hoewel het in de US alweer zijn 8e nummer 1 werd, was het in Nederland wat minder. ‘Monkey’ doorbrak een unieke reeks die George sinds 1984 als soloartiest had neer gezet. Na 5 nummer 1 hits op rij en de nummers ‘Father Figure’ en ‘One more try’ in de top 5, viel dit nummer er buiten. Dat was eigenlijk niet zo gek, want ‘Faith’ was natuurlijk al zeer uitgemolken. Het succes van dit album werd met een Grammy afgeloten en de teller van het album staat nu op zo’n 25 miljoen exemplaren.

Wham! ‘s  final

Op datzelfde ‘Faith’ ontbraken trouwens zijn eerste solouitstapjes ‘Careless whisper’ en ‘A different corner’. Hoewel ze onder zijn eigen naam op single verschenen, viel het nog onder de periode Wham! en stonden ze op het allerlaatste album van de band, ‘The final’. Ook werd ‘Careless whisper in de US uitgebracht onder naam Wham! feat. George Michael, vooral omdat het was medegeschreven door bandmaatje Andrew Ridgeley. Waar is die gebleven eigenlijk? Daar is ie.

Elton John en Aretha Franklin

Dit was typerend voor de overgang naar de solo-carrière van George die er aan zat te komen. Zo schreef hij al langer zijn eigen nummers en de samenwerkingen met Elton John( achtergrondzang op ‘Nikita’) en Aretha Franklin waren niet meer dan een opstap van boyband naar solo-artiest. George bewijst wel dat je als groepslid succesvol solo kan gaan. Ik hoop van harte dat Dora of Boots dat voorbeeld gaat volgen. Ik gok op Dora, dat is de meest talentvolle van de twee.

Vastleggen in volledig scherm 22-11-2015 140535

Advertenties