Terence Trent D’Arby- Wishing well(1987)


Het beste popjaar ooit is moeilijk te bepalen, maar de kenners zijn erover eens dat 1987 een uitzonderlijk goed jaar was. In dat jaar kwamen vele albums in Nederland uit die nu klassiekers zijn.

Ik noem ‘Bad’, ‘Faith’, ‘True Blue’, ‘Tango in the night’, ‘Licenced to Ill’, ‘Sign of the times’ , ‘Tunnel of love’, ‘Joshua Tree’ ,’Kick’  of ‘Introducing the hardline‘ van debutant Terence Trent D’Arby. Dat album wordt nog steeds gezien als een van de beste debuut-albums van de jaren’80. Kortom:een veelbelovend artiest waar we nog veel meer van zouden horen..

Wishing well

Dachten we. Met zijn eerste nummer 1 ‘Wishing well’  ging het nog wel, met  ‘Dance little sister’, ‘Rain’ en ‘Sign your name‘ ook nog, maar die kwamen allemaal van dat ene briljante album. En zo begon hij zich ook te voelen. Met uitspraken als ‘Dit album is beter als de Sergeant Peppers van The Beatles’ wekte hij niet alleen veel tegenstand in de muziekwereld, hij legde ook ontzettend veel druk op hemzelf om met nog eens een briljant album te komen.

‘Neither fish or flesh’.

Het resultaat was ‘Neither fish or flesh’. En dat was echt een naam dat de lading dekte. Niemand kon er wat mee en een groot deel van de fans die hij gekregen met zijn debuutalbum, haakten af. Door de slechte verkopen, werd hij ook gedropt door zijn platenmaatschappij en was hij binnen een anderhalf jaar weer een zero met een ego.

Sananda Maitreya

Hij probeerde het nog wel met albums als ‘Symphony or damn’ en ‘Vibrator’, maar hij had al gepiekt in 1987 en had daarna zijn carriëre verkloot. Met dat besef gooide hij het roer en zijn leven om. In 2001 veranderde hij zijn naam officieel in Sananda Maitreya en ging verder onder deze naam. In latere interviews heeft hij wel spijt betuigd over zijn gedrag en is hij zich anders gaan opstellen naar de buitenwereld.

Nieuwe cd

Hij vertelde dan ook een paar jaar geleden in een interview dat hij bang was om tot zijn laatste snik aan die woorden te worden herinnerd:’Wanneer je omringd wordt door mensen die je dagelijks vertellen hoe geniaal je bent, ga je dat vroeg of laat geloven’. Nu, met een nieuwe naam, een Italiaanse vrouw en een nieuwe cd die hij via zijn eigen website verkoopt, is hij weer happy.

Ok, hij verkoopt geen bakken platen meer, maar dat maakt dan ook niet uit. Zo zei hij in hetzelfde interview:’ Ik zou natuurlijk heel graag weer net zo bekend willen worden als destijds. Al was het alleen maar omdat ik daar nu wel mee om zou kunnen gaan’.

Vastleggen in volledig scherm 5-12-2015 190845

Advertenties