Nomads – Yakalelo (1998)


Tijdens mijn reizen ga ik niet gauw terug naar de plek waar ik al eens ben geweest. Dat heb je ook in de muziek. Dat noemen we eendagsvliegen. Of muzikale nomaden. Want nomaden blijven nooit lang hangen op een plek en gaan weer verder.Zo hadden we Nomad, een act dat in ’92 na vier hits in anderhalf jaar tijd weer zijn eigen weg ging en nooit meer terugkeerde in de top 40. Zes jaar later sloeg de act Nomads met ‘Yakalelo’ hun tent op in de top 40. Ja één letter verschil en deze eendagsvlieg bestond uit 4 groepsleden.

Als nomads door de woestijn

Eendagsvlieg? Ja, dat waren ze. Dat wisten de groepsleden namelijk ook al van te voren. Want Nomads was namelijk oorspronkelijk een project bedacht door twee reizigers. De twee muzikanten en vrienden Philippe Jacquot en Laurent Dafurio maakten eind 90’s een reis door Marokko en gingen helemaal op in de lokale muziek. Terug in Parijs ontmoetten de twee daar Earl Tabot, een Amerikaanse drummer die na rondreizen door o.a. Kameroen zich in Parijs was gaan toeleggen op Afrikaanse muziek. De drie besloten samen een album op te nemen waar Afrikaanse en Westerse invloeden zouden samenkomen.

One world

Hoewel Earl toen al vloeiend Frans sprak, was het idee om hem in het Engels te laten zingen/rappen en een tegenhanger te zoeken die hem qua Afrikaanse invloeden aanvulde. Zo kwamen de drie na een tip van een Franse journalist op de Algerijn Ahmed Hamidou Takdjout. Hiermee zou het concept waar allerlei muzikale invloeden samenkwamen ook uit de samenstelling van de groep te zien zijn. Het album ‘One world’ had ook deze boodschap en als leadsingle werd ‘Yakalelo’ uitgebracht. De plaat was een muzikale conversatie tussen twee culturen en de clip werd op de plek opgenomen waar het idee zijn oorsprong had: Bij Erfoud, in de woestijn van Marokko.

Poi Dog Pondering

De plaat groeide uit tot een enorme (zomer)hit in met name thuisland Frankrijk. In het buitenland sloeg de single ook enorm aan en in o.a. Tunesië, Marokko en Portugal regende het optredens. Maar wat ik al aangaf, het zou bij een album blijven. Ahmed Hamidou ging weer zelf optreden en Earl keerde kort na de eeuwwisseling weer terug naar de US waar hij in Chicago een school opzette en samen met zijn vrouw nummers ging schrijven. Hij treedt tegenwoordig op met de band Poi Dog Pondering. Laurent Dafurio en Philippe bleven produceren.

Small world

Hoewel, als je wat flinker doorzoekt blijkt er hedendaags een Phillipe Jacquot in de VS te wonen. Hoewel hij buiten dezelfde naam zeer waarschijnlijk niets te maken heeft met de Phillipe uit dit artikel, heeft hij heel toevallig zijn makelaarskantoor Nomade Brokerage genoemd. Het album ‘One world’ had dus beter Small world kunnen worden genoemd.

Vastleggen in volledig scherm 5-12-2015 080458

Advertenties