E-Type-Campione(2000)


Je hebt van die acts die al jaren achter de feiten aan lopen en met een gelegenheidssingle een grote hit scoren. Gelegenheidssingles liften vaak mee met een groot evenement, en vooral voetbal is een populair onderwerp.  Het is vaak voor gelegenheids, onbekende of normaal gesproken weinig succesvolle acts de makkelijkste manier een hit te scoren.In dat rijtje past ook E-Type.

Erik niet het uithangbord

De Eurodance-act dook voor het eerst op in de top 40 toen de hype over zijn hoogtepunt was. Bo Martin Erik E(riksson)-Type” was officieel een eenmansproject, maar hij kreeg hulp van zangeres Nana Hedin en danseres Dilnarin “Dee” Demirbag. Nadat de act met hulp van Stakka Bo en Denniz Pop was opgezet, hield de slungelige Eric hield zich liever op de achtergrond. De twee vrouwen werden dan ook de uithangborden van de act. Hoewel hij na zijn doorbraak in eigen land Zweden in de periode 1994-2000 zo’n 15 singles uitbracht, wist er in NL maar 1 de top 40 te halen, namelijk ‘This is the way’. We waren de Eurodance namelijk een beetje zat, dus het succes concentreerde zich vooral op Scandinavië.

Euro 2000

Maar hij kwam nog één keer terug en scoorde toch een ruime top10-hit. Hij was gevraagd het themanummer voor Euro 2000 te maken. Je weet wel, dat evenement dat in NL en Belgenland werd gehouden. Het nadeel van zo’n voetbalplaat is dat het snel piekt. Maar een groter nadeel is dat zo’n plaat nog sneller zakt. De plaat was op schema om nummer 1 te worden, maar NL vloog vrij dramatisch uit het toernooi. Na het powerplay-duel tegen Joegoslavië(6-1) kwam de beruchte ‘strafschoppen-wedstrijd'(3 penalties tijdens de wedstrijd zelf) en belandde de plaat met alle oranje-prullia meteen in de uitverkoopbak. We waren het EK collectief zat en de plaat verdween van 12 in het niets.

Hetzelfde

Het had dus niets met E-type zelf te maken, vast een sympathieke gozer, maar gelegenheidhits met voetbal en de feestdagen behoren al tijden tot de grootste zakkers in top40-historie. Sommige artiesten herstelden zich en keerden weer terug in de top, maar E-type niet. Nevermind, want tot op heden is hij nog steeds succesvol in eigen land en dat was hij voor deze plaat ook. Dus hetzelfde gebleven. Een comeback in NL zit er tot op heden niet in, maar  gelukkig hebben we de clips (en danseres Dee)nog….

Advertenties