Yazoo – Only you(1982)


Er zijn legio voorbeelden van liefdesrelaties binnen een band. Soms gaat dat hartstikke fout, qua band zelf(The Beatles), maar soms werkt het wel en komen er fantastische platen uit voort. Dat een act ook kan werken als een duo puur een werkrelatie met elkaar heeft, bewijst Yazoo. Vince Clark en Alison Moyet vormden een typische 80’s act, dat met hun ‘Only  you’ en ander werk populairder was dan ze zelf dachten.

Alison Moyet

Vince Clark schreef al heel lang nummers. Zo ook ‘only you’. Het nummer was eigenlijk bedoeld voor zijn toenmalige band Depeche Mode, maar het nummer werd niet door de band goedgekeurd. Hij vertrok kort daarna uit de band en besloot het nummer met een zangeres op te nemen. Dé stem had hij al gevonden, dat was die van Alison Moyet. Zijn beste vriend Rob Marlow speelde in de band The Vandals, met zangeres Alison in de gelederen. Zij was de stem die hij zocht, en Vince haalde haar over om dit nummer in te zingen.

The Flying Pickets

Hoewel het een eenmalig project was, kwam er kort na dit nummer een heel album van de act. Het nummer was dan ook een enorme hit geworden en werd een jaar later de kerst nummer 1 in de UK, in de uitvoering van The Flying Pickets. Daarmee schreef de act historie omdat het de eerste a-capella nummer 1 was aan de overkant van de plas. De act maakte dus indruk, maar omdat de samenwerking langer duurde dan beiden wilden, ging het duo na twee albums uit elkaar. Niet officieel, ze groeiden gewoon uit elkaar omdat beiden aan andere projecten werkten, net als voor ‘Only you’.

Reünie van Vince en Alison

Vince werd uitermate succesvol als Erasure. Dat project, begonnen als samenwerking tussen Vince en Andy Bell, groeide uit tot een act die al meer dan 25 jaar bestaat.Toch kwam het in 2008 tot een reünie tussen Vince en Alison. Het duo besloot nog eens als Yazoo in Europa en als Yaz in de US te touren. In de 80’s waren ze namelijk onder deze verkorte naam cult geworden in de US, want de populariteit van de albums is nooit uitgedrukt in verkoopcijfers daar.

Cult

Maar hoe cult, daar kwamen ze een paar jaar geleden pas achter. Ze werden overal herkend en de tour was steevast uitverkocht. De nummers werden luidkeels meegezongen, tot verbazing van het duo zelf. Vooral ‘Only you’ was blijven hangen. Ondanks dat ze nooit een relatie hebben gehad met elkaar had Vince het goed gezien in 1981. Maar één zangeres past bij dit nummer. Only you, Alison.

Advertenties