The Timelords – Docterin’the Tardis(1988)

Dit was geen echte eendagsvlieg, maar het is de voorloper van The KLF.  De KLF scoorde in de jaren’90 hit na hit, maar onder de naam The Timelords bleef de teller op één staan. Na een rel met Abba over het gebruik van samples, brachten Bill Drummond en Jimmy Cauty hun album “1987” (The JAMS 45 Edits) onder de artiestennaam ‘The Timelords’ uit. Het was meer een bewerkte versie van hun vorige cd, want ze hadden de samples van Abba weggelaten.Wel hadden ze  een handleiding bij het album gevoegd waarmee luisteraars thuis het album alsnog compleet konden maken.

The manual

Dat was de inspiratie om onder hun pseudoniem “The Timelords”  in het boek “The Manual” (“How to have a number one the easy way — The Justified Ancients Of Mu Mu reveal their zenarchistic method used in making the unthinkable happen”) uit te brengen.Het boek is een serieus uiteengezet werk waarin allerlei kanten van de muziekindustrie  staan beschreven. Wie de juiste stappen volgt heeft zo een hit. Dat hebben de hitlijst-statistieken uitgewezen. Een van de nummers op het album  heette Doctorin’ the Tardis.”

Landsafhankelijk

De theorie uit het boek pasten ze prima toe,  want de plaat werd nummer 1 in de UK.  Later was er nog een Oostenrijkse act die hetzelfde kunstje flikte in homeland Oostenrijk. Maar het is niet altijd prijs en misschien is het toch wel zeer afhankelijk in welk land je welke plaat uitbrengt. In Nederland liep het anders en bleef het voor ‘Docterin’the Tardis’ bij nummer 19. Komt toch iets meer bij kijken dus, gezien het het feit dat noch de Timelords, noch de KLF hier ooit een nummer-1 hebben gehad…

Vastleggen in volledig scherm 9-11-2015 000149

Advertenties