The Rock Steady Crew – (Hey You) Rock Steady Crew(1983)


Ja, 1983 was op muziekgebied een historisch jaar. In maart werd de compact disk geïntroduceerd, maar dat zou wel niets worden. In dat jaar kocht je nog gewoon singletjes in je favoriete platenzaak, die – op basis van de top 40 gesorteerd- gebroederlijk aan een wand naast elkaar stonden.

Het waren de hoogtijdagen voor de Nederlands(talig)e muziek waardoor 1983 ons verblijdde met veel klassiekers van eigen bodem. Ik noem meteen het rijtje ‘Pa’, ‘Annabel’, ‘Suzanne’ , ‘Vriendschap’ en Stiekem met je gedanst’ op. Dat ik de uitvoerende artiesten er niet eens bij hoef te noemen zegt al genoeg. Ja, de top 40 van 1983 was van ons. En van de Rock Steady Crew.

Breakdance

De groep werd een regelrechte sensatie met dit nummer. Hoewel het bij een hitje bleef, zette de groep hip-hop en met nam het breakdancing op de kaart. De groep was al in 1977 begonnen op de straten van New York. Met Jo Jo en Jimmy D. als oprichters , groeide de groep snel uit tot een begrip in deze stad. De tweede generatie werd gevormd door Crazy Legs, Prince Ken Swift, Baby Love(zangeres Daisy Castro), Buck 4, Kuriaki, en Doze en deze zouden wereldberoemd worden.

Nooit aanpassen vanwege het geld

Na de film Flashdance en door diverse optredens binnen en buiten de US zagen platenmaatschappijen geld in deze nieuwe trend en werd er een plaat opgenomen. Zoals vaker bij acts die plotseling worden gelanceerd, moest de act zich volledig aanpassen aan de muziekwereld en de merchandising. Voor een act, letterlijk van de straat, was dit onacceptabel en gingen ze na deze hit weer teug de anonimiteit in.

Rock steady franchise

Hoewel? The Rock Steady Crew is uitgegroeid tot een soort franchise met vestigingen over de hele wereld, tot aan Tokio toe. Ook is het uitgegroeid tot een organisatie die veel aan liefdadigheid doet, zowel in geboorteplaats de Bronx als in de rest van de wereld. Lid van het eerste uur, Crasy Legs, is zelf van plan een Rock Steady Foundation op te richten, waarin kinderen door dansen het juiste steuntje in de rug krijgen.

Ook de andere leden van de beroemde tweede generatie groeiden uit tot boegbeelden voor de andere generaties. Prince Ken Swift en Doze bleven werken aan nieuwe moves en trainen nieuwe leden. Dat lid worden kun je trouwens niet zomaar. Je moet eerst een huidig groepslid uitdagen en er mee gaan battelen. Krijg je het respect dan wordt je ook lid.

Cd en Rock steady crew gaan gelijk op

Baby Love oftewel Daisy, deed de lead-vocals voor het enige album van de groep, ‘Ready for the battle’. Daarna ging ze terug naar school. Ze is tegenwoordig gym-lerares in New York. Ten slotte, Buck 4 en Kuriaki zijn in de loop der jaren overleden.The Rock Steady Crew bleef dus nog door denderen na dat jaar in de 80’s.

Ze kwamen bijna tegelijkertijd met de cd en dat in een tijd dat iedereen zweerde bij vinyl op zijn platenspeler. Net als deze act zou de cd ook wel overwaaien, was de algemene opinie. Het liep anders. In de 90’s is het vinyl helemaal weggevaagd en hebben zowel de cd en Rock Steady Cres de 90’s overleefd.

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 221158

Advertenties