Bananarama – Love in the first degree(1987)

Bananarama zat er net tussen in, het is  pre Spice girls en post Dolly Dots. Het  blijft buiten dat een van de grootste meidengroepen ooit. Ze hebben nog steeds het record in handen van meeste binnenkomsten in de UK-chart. Want de dames van Bananarama heersten.

Maar dat was  toch in de jaren’80? Dat is niet helemaal waar, ze zijn daarna best bezig geweest, maar sinds hun laatste wapenfeit ‘Moving on’uit 1992, werd er weinig meer vernomen van hen in Nederland. Net als Stock Aitken en Waterman. Was ongeveer in dezelfde periode en dat was niet helemaal toeval.

Klaar met SAW

Keren Woodward, Sara Dallin en Siobhan Fahey scoorden vooral goed nadat ze in zee waren gegaan met  het trio. De oorspronkelijke koers van de dames was veel serieuzer en met name Siobhan Fahey kon zich al korte tijd later steeds minder in de SAW-koers vinden. Zij verliet de groep en begon de groep Shakespears Sister.  Dat was voor haar een succesverhaal, zoals je al eerder kon lezen hier.

Haar vriendinnen van Bananarama wilden na haar vertrek verder al trio en besloot oude vriendin Jacquie O’Sullivan toe te voegen aan de band. Ook verlangde het overgebleven duo naar de oude stijl, de pre SAW periode, ironisch genoeg. Ironisch, omdat Siobhan juist daardoor was vertrokken.

Iedereen klaar met SAW

Never change a winning team zeggen ze, en het succes werd juist meteen minder. Daar werd de platenmaatschappij erg kriebelig van. Het eiste dat de band, of eigenlijk opnieuw het duo (Jacquie was al weer weg) opnieuw in zee ging met SAW.  Misgokje. Wat eind jaren’80 een garantie voor succes was, lag rond 1992 toch anders.

Het succesvolle SAW-tijdperk was allang voorbij en door de opkomst van house en grunche zat het publiek niet meer te wachten op de huppelpop van het producerstrio. Daarmee nam Bananarama ook afscheid en keerde niet meer terug in de top 40 na het toepasselijke ‘Moving on’.

Nog net zo Banarama

Hun grootste hit in de UK blijft nog steeds Love in the first degree . Het was achteraf  het laatste publieke optreden van Siobhan en een afsluiting van een era, maar I heard a rumour dat ze nog steeds bestaan. Dat is geen gerucht, nu 30 later zijn ze nog net zo Bananarama als voorheen.

Ze touren, schrijven nog steeds hun eigen werk, brengen nieuw werk uit en staan sporadisch weer in de UK-charts.  Het is zoals een van hun eerste hits: It ain’t what you do(It’s the way that you do it) . Gewoon hun eigen weg gaan.  En dat doen ze goed.
Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 234347

Advertenties

2 gedachten over “Bananarama – Love in the first degree(1987)”

  1. Ik hoorde de dames voor het eerst in Fun Boy Three….daar waren ze een soort van sode kick… Fun Boy Three zekers ook geen onbekende…3 members van The Specials…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s