No Mercy- When I die (1997)


Luister eens voor de lol eens naar ‘Girl I’m gonna miss you’ van Milli Vanilli en ‘When I die’ van No Mercy. En? Inderdaad, zijn qua maat en ritme dezelfde nummers.Weinig creatief , maar het werkt wel. Dat weet producer en commercieel meesterbrein Frank Farian maar al te goed.

Playbackacts

Dat is inderdaad de man achter de playbackacts  Boney M en Milli Vanilli . En Frank was een van de  mensen die wel zong op platen van zijn eigen acts, maar dat terzijde. Dat ging immers lange tijd goed, maar zoals bekend en berucht, ontplofte bij de laatstgenoemde act de hele scam in zijn gezicht.  Na dit debacle van Milli Vanilli dachten we dat Frank zich wel koest zou houden en dat deed Frank ook.  Tot 1995 dan.

Miami

Want in dat jaar ontmoette Frank de tweelingbroers Ariel en Gabriel Hernández uit Cuba en Marty Cintron uit New York. Het waren al vrienden en  samen deden ze wat achtergrondpartijen in en rondom Miami.  Klinkt erg bekend. Dat was ook het begin van Milli Vanilli, met één verschil: Dit trio zong wel (zelf).  Verder same story: ook zij waren al snel overgeleverd aan Frank .

Hij heeft als commercieel genie een lange geschiedenis van snelle successen.  Hij bepaalt alles bij zijn acts en een zeer uitgekiende combi van uiterlijk, show en muziek  is een formule die vrijwel altijd werkt bij hem. Zo werden de drie vrienden pijlsnel als No Mercy met het debuut ´My promise’ gelanceerd.Naast vooral werk van Franks hand, stonden er een paar opvallende covers op het album.

When I die

Naast ‘Missing’ en ‘D’ Yer Mak R’ was dat ook ‘When I die’ . Een nummer dat eigenlijk bedoeld was voor Milli Vanilli en op het album van  The Real Milli Vanilli (ontstaan uit de puinhopen van Milli Vanilli ) terecht kwam. Dat wilde toen niemand horen of weten. Bijna tien jaar later werd het nummer wel door het publiek geaccepteerd.  ‘When I die’ groeide uit tot een wereldhit.

Daniel Lopes

Maar als Franks  formule niet meer werkt, dan kent hij no mercy en wordt de act gedumpt. Nadat het trio met het tweede album aanzienlijk  minder scoorde , waren ze dus het haasje en zag Frank in de net opkomende talentenjachten een nieuwe mogelijkheid. De nummers bestemd voor het derde album van de heren werden zonder pardon overgeheveld naar Daniel Lopes, een van de finalisten van de eerste ´Deutschland sucht ein superstar´.

Nog een derde album

Het trio eindigde na  een korte plek in de spotlights op het debuutalbum van Daniel als achtergrondkoortje, zoals ze waren begonnen. Met de tekst ´When I die, I keep on living´ deden ze( zoals de titel van het debuut) een belofte.  Na de  succesvolle 90’s bestaan ze nog steeds en werd er in 2007 een derde album  in eigen beheer uitgebracht.  Maar dat weet bijna niemand.

No Mercy - When I die

Advertenties