Ray Parker Jr. -Ghostbusters(1984)

Ray  Parker Jr.  zat voorheen in een bandje genaamd Raydio, maar ging solo. Juist een van zijn solonummers werd gekozen uit 60 inzendingen voor een nog uit te brengen film, daar lanceer je solocarrière wel mee. Sterker, nog, het nummer leverde hem bijna een Oscar op. Maar hij legde het net af tegenover Stevie Wonder’s ‘I just called..’. Dat was een knappe prestatie, maar Ray zei zelf dat hij het knapper vond dat hij het woord ‘Ghostbusters’ wist te gebruiken in een nummer.

Ghostbusters

Die uit te brengen film was namelijk.je raadt het al,  Ghostbusters. Het idee blijft origineel:de avonturen van spokenjagers en daarvoor Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Ernie Hudson en Sigourney Weaver weten te krijgen. De film werd het een regelrechte hit en vanzelfsprekend werd dat verder uitgemolken met opnieuw een soundtrack. Was een aardige poging, maar deel één  van de film was het grote succes en daarmee ook het nummer van Ray. Dat hij met dit nummer kwam, was niet zo vanzelfsprekend.

Reclame

Nee, hij had te maken met een deadline en hij wist eigenlijk niet hoe hij het thema moest verwerken in een nummer. Hoe kun je nog een redelijke plaat uitbrengen met dit thema? Met dat dilemma bleef hij zitten totdat hij een reclame zag en dat idee vertaalde in het nummer. Het nummer is daarmee een lange reclamespot voor een niet bestaand product, zo zou je het kunnen zien.Omdat Ray het een beetje cheesy vond om zelf elke keer ‘Ghostbusters!’ te roepen, liet hij een koortje met o.a. zijn vriendin opdraven die dit voor hem deden.In de videoclip is dat koortje een lange rij BA-ers(Bekende Amerikanen). Ik noem een Chevy Chase, Irene Cara, John Candy, Melissa Gilbert, Nickolas Ashford, Jeffrey Tambor, George Wendt, Al Franken, Danny DeVito, Carly Simon, Peter Falk en een Teri Garr

Rechtszaak

Het uiteindelijke nummer bracht hem wereldfaam, maar hij werd vrijwel meteen beschuldigd van plagiaat door Huey Lewis. Hij had de melodie gebruikt voor “I Want A New Drug” en er volgde een rechtszaak. Daar werd afgesproken dat de uitkomst onder hen bleef en er niet in het openbaar over mocht worden gesproken. Was het dan plagiaat? Ja. En Ray had het met hem gesetteld, dat vertelde Huey Lewis in een interview.

Oops, nu had Huey zich niet aan de afspraak gehouden en er volgde meteen op zijn beurt, een rechtszaak door Ray. Zijn we vergeten, net als Ray zelf.  Een ghost from the past , maar de eendagsvlieg is nog steeds alive and kicking

Advertisements