Queensryche-Silent Lucidity(1991)


Lucide dromen, het blijft een apart verschijnsel.  Een droom waarin je beseft dat het een droom is. Het verschijnsel zelf heeft al vele aanhangers omdat je als een soort Alice in Wonderland, alles kan worden en zijn wat je wilt op zo’n moment. In die staat van dromen  kan Milli Vanilli wel zingen en is Dries een wereldster.

Wat ik al aangaf, alles kan dan wel.Lucide dromen is een niet voor de hand liggend thema in de muziek. Meestal is het of/of in teksten, of het is allemaal onzin of het is realisme. De middenweg leidde tot een van de mooiste platen uit dat decennium ‘Silent lucidity’

Demootje

Queensryche onstond in 1981, in de tijd dat bands als Journey, Reo Speedwagon en Boston het monopolie hadden op rock. Dit was ook zo’n bandje dat langs alle platenmaatschappijen sleurde met hun demootje. Net als bij bv. Maroon 5 was juist een naamsverandering het begin van het succes.

The Mob veranderde hun naam in Queensryche en dat bracht Geoff Tate, Chris DeGarmo, Michael Wilton, Eddie Jackson en Scott Rockenfield bij EMI. Een whole story en het duurde uiteindelijk vijf albums voordat ze bij het grote publiek bekend werden. Dat was met het album ‘Empire’ in 1990.

Succes is geen lucide droom

De band werd bij mij bekend door de uitverkoopbak van V&D. Het loserbakje bevatte elke week alle verdwenen platen uit de top 40. Queensryche zat er met nog met 1 exemplaar van ‘Silent lucidity tussen en hoewel ik nog steeds niet helemaal overtuigd was van de plaat, kocht ik deze voor een gulden. Het nummer vertelt het verhaal van iemand die zo’n lucide droom heeft en dat eerst niet beseft.

Wakende ouder

Geoff tate vertelde later in een interview dat het eigenlijk het verhaal is van een ouder die over een slapend kind waakt en zijn/haar gedachten laat gaan. De plaat groeide uit tot een van de door mij meest gedraaide platen evah. Queensryche keerde overigens nooit meer terug in de top 40, maar ze bestaan nog steeds, dat is geen lucide droom, dat is echt.

Vastleggen in volledig scherm 6-12-2015 224456

Advertenties