Technotronic – Pump up the jam (1989)


Pump up the jam is zo’n nummer dat in een jaar enorm veel impact maakte, een klassieker werd en nog minstens 15 jaar de muziekwereld door denderde zodat je uiteindelijk bij de nummer 1 van Raffish uit 2004 komt.Ok, ietwat vergezocht, maar Raffish had Eva Simons in de gelederen, zij is de dochter van Ingrid Simons.

Ingrid zong de grootste hits van Paul Elstak in, Paul was een protegé van Peter ‘Hithouse’ Slaghuis en die maakte een remix van deze wereldberoemde hit van die Belgen van Technotronic. Maar Technotronic was natuurlijk Jo Bogaert. En Maneala ‘Ya Kid K’ Kamosi. En Eric Martin. En Pump up the jam.

Lip sync en lippenstift

Het nummer, ooit een instrumentaal nummer van Jo’s act The Pro24’s  met geluidsfragmenten van Eddie Murphy, werd een wereldhit in de Technotronic- versie die we nu nog kennen. En de clip die we allemaal kennen. We wisten niet beter dat het mens met de blauwe lippenstift, Felly Kilingi, het uithangbord was.

Was ze ook, in ieder geval geen zingend uithangbord, dat deed Manuela voor haar. Na de ellende met Milli Vanilli werd Manuela in recordtijd naar voren geschoven, afgewisseld met MC Eric(Martin) en deelden ze alsnog in het succes door de singles ‘Get up’ en ‘This beat is Technotronic’. Het succes werd afgesloten met een in die tijd veel voorkomende Megamix.

Voorloper

Technotronic wordt voor de makkelijkheid onder korte successen New beat en Hip House  geplaatst. Is niet zo gek, want de act kwam net op het moment dat België een grootmacht aan het worden was op muziekgebied. New beat was daar net ontstaan en zoals de naam al aangeeft, was dit een compleet andere sound. Het wordt achteraf door het korte bestaan er van, gezien als een overgangsfase tussen de 80’s en 90’s, tussen de Eurodisco en Eurodance.

Enorme wereldhit

Naar mijn mening was Technotronic meer Hip- House dan New Beat, het schurkte door de combi van rap en snellere house al meer tegen de Eurodance aan. Wat het ook was, ‘Pump up the jam’  is in ieder geval een van de eerste house-platen die enorm  mainstream en een wereldhit werd. Letterlijk, want niet alleen Nederland ging om, ook grote muzieklanden als de UK en zelfs de VS gingen overstag.

Tot op de dag van vandaag heeft de act miljoenen exemplaren verkocht van de single. Het was typisch een plaat die nooit meer te overtreffen viel en een prominente plek in de muziekgeschiedenis kreeg. Net als Technotronic zelf. De act zelf in trouwens geen geschiedenis, ze bestaan nog steeds

Advertenties

Een gedachte over “Technotronic – Pump up the jam (1989)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s