London Beat- I’ve been thinking of you(1990)

London Beat met ‘I’ve been thinking about you’ lijkt een muzikaal voorbeeld te zijn van de bekende ‘Jump the shark’uitdrukking in de tv-wereld. Genoemd naar de volstrekt belachelijke scene van Fonzie die in Happy Days met waterski’s over een haai sprong, kan het vrij vertaald worden als noodgreep of breekpunt.Door een permanente verhaallijn(eindelijk trouwen, bij elkaar komen) af te ronden, spectaculaire exit karakters of een ander decor, proberen schrijvers het weglopende publiek weer terug te krijgen.

There’a beat going on

In de muziek heb je verschillende ‘jump the shark’ momenten. Verandering van imago, sound, bandbezetting of juist toevoeging van bandleden. Net als in de tv-wereld is het vaker het begin van het einde. Veel van dat soort acts kwamen daarna in een vrije val. Maar soms pakt dat goed uit. Neem bijvoorbeeld London Beat. Vier artiesten uit alle windrichtingen settelden zich in Londen en de band was born. De Brits/Amerikaanse band brak juist in NL door met ‘There’s a beat going on’.

Saai imago

Een swingend up-tempo nummer van hun debuutalbum ‘Speak’. Daarna volgden de ingetogen ‘Falling in love again’ en ‘9 am’met het drietal Jimmy Helms(van o ja), George Chandler, Jimmy Chambers a capella zingend op de voorgrond.Dat hadden ze vaker gedaan, want ze waren al achtergrondkoortje geweest voor Paul Young en de Fine Young Cannibals. Met daar weer op de achtergrond de stille William Henshall, oftewel Willy M. maakte hun imago ietwat saai.

In the blood

Dat veranderde met hun tweede album ‘In the blood’. De band had een wat frisser geluid en Willy M trad veel meer naar de voorgrond in de clips die volgden. Zo ook met ‘I’ve been thinking of you’. De plaat werd een enorme nazomerhit. Ja een  beetje laat, zomer was al bijna voorbij, maar het nummer zelf was echter al drie jaar oud. Het werd gebruikt als demo en promo toen de band langs platenmaatschappijen struinde. Het advies wat ze kregen was om het nummer te laten rijpen totdat ze een publiek hadden opgebouwd.

Songfestival

Met dat advies werd het pas bij hun tweede album de leadsingle en met succes.  Deze haaiesprong zorgde ervoor dat het succes nog tot 1992 voortduurde. Daarna werd het minder ondanks nog een album(‘Harmony’) en sprongen  ze over een haai dat meestal niet goed uitpakt:meedoen aan de voorronde van het songfestival met ‘I’m just your puppet on a string’.

London Beat gereloaded

In 2003 werd de band gereloaded met de twee Jimmies, aangevuld met Myles Kayne en Mark Goldsmitsch. Tegenwoordig doen ze twee haaiensprongen die in de tv-wereld funest zijn : Met een re-cast herkauwen ze oude hits op back to the 90’s feestjes…

Vastleggen in volledig scherm 30-11-2015 213516

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s