Marvin Gaye, soulman


Net geen 45 jaar is ie geworden. Een dag voor zijn verjaardag, 1 april 1984, voltrok een drama in zijn ouderlijke woning. Marvin, paranoia door zijn drugsverslaving, was teruggekeerd naar zijn familie om uit die spiraal te komen. Juist in de omgeving van zijn eigen familie kwam hij juist aan het eind.

Geweer

Marvin en zijn vader vochten vele conflicten met elkaar uit en de laatste liep uit de hand. Of Marvin het expres op de spits heeft gedreven blijft een suggestie, feit is wel dat senior vaker had gedreigd om hem niet te pushen, want dat zou verkeerd aflopen. Senior beslechtte het argument met een geweer uit zijn slaapkamer en nadat het drama zich had voltrokken, bleef hij op zijn slaapkamer rustig op de politie wachten.

Andere richting

Zo kwam een einde aan een grote carrière van een van de grootste soulartiesten. Een carrière waarvan het nummer ‘What’s going on’ uit 1971 symbolisch werd voor de rest van zijn carrière. Met dit nummer ging hij een andere richting in. Gaye,op dat moment kapot van de dood van zijn vriendin Tammy Terrell, geraakt door de moorden op Malcom X en Martin Luther King, en geïnspireerd door de Vietnam verhalen van zijn broer Frankie, besloot af te stappen van liefdesliedjes. Vooral door de verhalen die hij van zijn broer hoorde kreeg het nummer een politieke ondergrond, iets wat niet gewoon was bij de muziek van Motown.

Meerdere lagen

Al Cleveland en Renaldo Benson waren de originele schrijvers, maar Marvin schreef voor het eerst mee aan de teksten van zijn platen. Hij voegde er teksten toe en vooral de tekst ‘Father, father we don’t need to escalate. War is not the answer’ was niet alleen voorspellend, maar ook een symbool van het complexe karakter van Marvin. Een man met meerdere lagen die soul een ziel gaf. Marvin verwoordde dat zelf ook ooit treffend: “There are still times iI feel unhappy and I must smile, and there are times I want to cry and I must laugh…people rarely see the real Marvin Gaye.’ Daarom liet hij de muziek spreken, de soulman die hij nog steeds is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s