V-Boys -Koud hé? (1987)


Ik dacht gisteren met weemoed terug aan een programma als Pisa toen ik een stukje van “De gekste dag’ zag. Een tenenkrommend, zo niet leuk programma. Het moe(s)t de Nederlandse tegenhanger van Comic Relief’s ‘Red nose day’ worden en dat werd het niet. Nee, want een van de sterkste punten van de tv-versie van ‘Red nose day’ is vooral de bijdragen van vele bestaande programma’s die net anders uit de hoek komen. Dit was een ons kent onsje tussen de Vara en BNN. Dat werkte niet.

Pisa

Vandaar dat ik terugdacht aan Pisa, een programma dat geen concessies deed en vele programma’s parodieerde. Vrijwel de gehele jaren’80 was het duo Henk Spaan en Harry Vermeegen in deze vorm niet van de tv af te slaan. Waar ze heel goed in waren was het neerzetten van een one-liner dat heel Nederland overnam. Een van de bekendste is natuurlijk ‘Kopje koffie glazenwasser?’ Dat kwam uit ‘De glazenwasser’, een doorlopend item in het programma waarin een weddenschap tussen pin-up Wendy van Wanten en Hans de glazenwasser steeds meer een media-hype werd gemaakt. Bekende personages als beunhaas Arie Boksbeugel en Bertus maakten hun entree.

Gewone man en Popi Jopi

Elke aflevering ging volgens hetzelfde scenario met wat aangepaste elementen. Hans komt onder gejuich van een steeds groter menigte een straat binnenrijden, botst met zijn kar ergens tegen aan, komt altijd een tegenstandster en een fan tegen en onder leiding van Bertus scandeert het publiek de beroemde kreet. De hypes volgden elkaar zeer snel op, want om ‘De gewone man’ en met name ‘Popi Jopi’ werden complete top 40 hits gebouwd. Laatstgenoemde was een item in Pisa naar aanleiding van de komst van de paus aan Nederland. Henk Spaan ging verkleed als paus alvast voorchecken, compleet met pausmobiel.

Verona

Na een fittie met de Vara, vertrok het duo naar Veronica. Als Verona was de volgende one-liner al snel bedacht:’Koud he?’ Als de V(erona)Boys gingen ze in het item ‘Bovenop het nieuws’ in op de actualiteit waar Harry altijd begon met de standaardopmerking ‘Koud Hé’. Ook als het niet koud was. Buiten miljoenen kijkerspubliek en wederom een single, kwam er ook de ‘Koud hé-muts op de markt, nu nog steeds een collectors-item.

V-Boys

Als de V-Boys zijn ze nu een eendagsvlieg in de top 40, maar met o.a.Pisa staat de teller wat hoger. Als duo ging het succes nog even verder onder de naam Die 2, maar in 1996 verandert alles. Als dan ‘koud he?’ wordt geroepen, dan bedoelt men vooral om de sfeer die om het duo hangt. Omdat Harry zonder medeweten van Henk onderhandelt met Sport Even, gaat het het duo definitief uit elkaar .

Vastleggen in volledig scherm 12-11-2015 202924

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s