Kiss AMC – A bit of…. (1989)


In het laatste deel van de 80’s was de rapwereld een echte mannenwereld en alleen als je act net zo gimmick was als Mc Miker G & Dj Sven, had je in 1986 als vrouw een kleine kans op een hit. Maar gelijk met de Challenger en Tjernobyl ontplofte in de rapwereld ook plotseling iets. Namelijk een berg vrouwelijk talent en zo was er de opmerkelijke opkomst van vrouwelijke rapduo’s.

Cookie crew, Salt ‘n’ Pepa en de Wee Papa Girl Rappers haalden allemaal moeiteloos de charts. En Kiss AMC. Die laatsten waren ook nog eens zusjes. Op zichzelf niet zo bijzonder, in Nederland hadden we al zoveel zusjes voorbij zien komen. Ik noem de Star sisters. Of zijn dat geen zusjes? Nee.

Niet gek laten maken door Madchester

En rappen konden ze ook niet. De zusjes Anne en Marie Copeland wel en zij zorgden meteen voor een primeur in de muziekwereld. Anne en Marie hadden het voordeel dat zij zich niet meer hoefden te bewijzen in hun eigen rapscene. Deze scene in Manchester, gedomineerd door de Ruthless Rap Assassins, was een grote familie. In diezelfde periode leek alles wat uit Manchester kwam, goud te zijn.

Muzikaal gezien natuurlijk, en als het maar Indie was. Deze stroming werd enorm gehyped door de media en in deze periode ontstond de korte ‘Madchester-hype’. De zusjes Copeland die hun initialen AMC als groepsnaam gebruikten, haalden hun schouders erover op en namen het toepasselijke ‘Let off’ op.

Bono is blij

Dat was een kleine underground hit, maar voor een groot succes miste er iets. Er moest een beetje… bij. Wat het was, lieten ze raden door het publiek, want de sample kwam van een grote Ierse band en die zeiden toch altijd nee. ‘Nothing changes on New Years Day, zong Bono ooit. En als je er wat mee doet, vast ook niet.

Maar na het luisteren van de track gaven Bono en consorten tot verrassing van de zusjes en de muziekwereld hun fiat om ‘New years Day’ te gebruiken. Bono vond het simpelweg het beste gebruik van hun muziek wat hij ooit had gehoord in een plaat.

Muzikale zusjes

Zo kan het ook, beter goed gejat dan…zeg ik maar. In dat 1989 scoorden ze dus als muzikale zusjes die grote hit, net als de zusjes Soulsister. Wat, dat zijn ook geen zussen? Nope. Zijn net zo zus van elkaar als Twisted Sister, Scissor Sisters en de Sisters of Mercy. En rappen kunnen ze geen van allen. Deze echte zusjes hieronder wel.

Vastleggen in volledig scherm 4-12-2015 235140

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s