Confetti’s – Sound of C (1989)


Vaandeldragers van New Beat zijn de Confetti’s. De groep scoort internationaal hoog met nummers als The sound of C, ‘C’ day’ en ‘C in China’. Ze groeien uit tot het grootste commerciële new beat-succes ever en blijven populair tot circa 1991, dan zijn we toe aan wat snellers. Want man, wat een langzame….muziek, zeg!

New beat

Tja, New Beat… Even snel, dat ontstaat in België aan het eind van de jaren 80 en het genre ontstaat als DJ’s  de routine krijgen om platen soms extreem langzaam te draaien, om ze zo in een set te laten passen, en deze techniek ook op  pop, rock en electropop toe te passen. New Beat heeft een enorm traag tempo (hooguit 115 beats per minuut) en een zware bas. Later komen er meer techno en acid house invloeden in de muziek, en ontwikkelt het zich verder als Eurodance. Het voor veel  latere stromingen in de house dus een belangrijke basis geweest.

The Confetti’s

En op het moment dat Newbeat verdwijnt, zien we de Confetti’s ook niet meer terug. Confetti’s is oorspronkelijk de naam van een discotheek in Brasschaat.  Serge Ramaekers wordt door de eigenaar gevraagd om een New Beat nummer te maken. ‘The sound of C” is het resultaat en heeft ook zijn stem. Ober in de club, Peter Renkens wordt aangetrokken als uithangbord. De playbackact is compleet als naast Peter , ook vaste klanten Marleen, Tania, Hilde en Daniëlla als danseressen worden neergezet met Serge als creatieve brein achter de act.

Mister X

Serge vertelt later dat hij, na het opdoeken van de oorspronkelijke Confetti’s, Peter uit het oog is verloren. Volgens enkele bronnen is hij nog even de act Mister X.  en Club X geweest, acts in discotheek Club X te Wuustwezel. En daarna? Er wordt gesteld dat hij in psychische problemen is gekomen. Verder is de het reilen en zeilen van de man op de dag van vandaag een raadsel en weet niemand wat er daarna is gebeurd. Met de danseressen ook niet echt. Ok, er is een kleine comeback met Peter als we goed zoeken. Maar dan al zonder Serge, die blaast de act enkele jaren geleden met nieuwe mensen in. Maar de danspasjes worden niet meer elke week in de club  Confetti’s geoefend,  want die club bestaat al lang niet meer.

Kort maar heftig

De hype Newbeat is kort, maar heftig. Bekende personen als Steve Blame en Tiesto zijn aanhangers van het genre. Tiesto vertelde ooit dat de ‘Sound of C ‘ een van zijn favoriete platen aller tijden was. Ook de club Confetti’s, waar het allemaal mee begint, heeft nog kort bestaan en is allang gesloten. Dan nog maar eens de grootste hit. Hoewel de clip voorbedacht lijkt, zit hier nog altijd de mythe aan vast dat de groep een soort Flashmob deed in Antwerpen om te kijken hoe het publiek reageert op de muziek en act.

Vastleggen in volledig scherm 9-2-2016 095646

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s