Van Halen – Right now (1992)


Op dit moment zit ik deze tekst te schrijven, maar als je het leest is het al weer toen. Over later gesproken.  Van Halen heeft twintig jaar geleden hierover al een nummer gemaakt. Niet  zozeer over deze tekst natuurlijk. In die tijd bestond internet nog niet zoals we het kennen en wist je niet wat er aan de andere kant van de wereld gebeurde op hetzelfde moment.

Het beste van twee kamers

Je mocht blij als je wist wat aan de andere kant van een muur gebeurde. Neem zanger Sammy Hagar. Bij het schrijven van dit nummer wist hij namelijk niet dat Eddie van Halen in de kamer naast hem op hetzelfde moment ook aan een nummer zat te sleutelen. Sammy had al een tekst en hoorde plots het pianospel van Eddie. Dat werd de basis van het nummer ‘Right now’.

Meesterlijke video

Het nummer gaat over het leven in het heden, leven in het nu. Om het nummer extra kracht bij te zetten, kwam de band met een meesterlijke video  waar allerlei aspecten die op dat moment speelden in de wereld maar ook binnen de band voorbij kwamen. Op dat moment. Letterlijk. Het werd een van de meestgedraaide clips op MTV en werd in 1992 bekroond met een MTV-Award voor beste video.

Carolyn Mayer Beug

Het nummer heeft de simpele boodschap om van het nu te genieten en niet terug te kijken of je zorgen te maken over wat nog moet komen. Juist daardoor kreeg het nummer nog meer impact door de producent van de clip, Carolyn Mayer Beug. Zij was een van de passagiers van flight 11, dat crashte op 11 september 2001.Het nummer dook daarna later ook later op, op manieren die je niet zo zeer associeerde met de band.

Pepsi en Palin

Zo werd het nummer voor de reclame van Pepsi gebruikt. Reclame was goed, het product was crap. Het heeft de band veel kritiek opgeleverd, maar ze konden niet anders. Pepsi had de rechten gekocht en de band koos voor het eigen nummer boven een slecht ingezongen nep-versie. We hoorden het ook tijdens de presidentscampagne van John McCain in 2008. Hij werd het niet, lag niet aan het nummer, meer aan Sarah Palin. Maar bij het draaien van Van Halen’s album For Unlawful Carnal Knowledge’ hoorde je hem natuurlijk ook.

Sammy  Hagar

Inderdaad, afgekort…. En dat moet zanger Sammy Hagar ook hebben gedacht in 1996. Het nummer was namelijk een van de hoogtepunten van de band rond de broers Eddie (Edward Lodewijk) en Alex (Alexander Arthur) van Halen, maar ook een van de laatste met Sammy Hagar. Na een conflict verlaat hij de band en keert later nog een keer terug. Net als oud-zanger David Lee Roth eigenlijk. Als een jojo wel /niet zat hij bij de band en right now is hij weer de weer de zanger.

van halen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s