Carly Simon – You’re so vain(1972)


We weten allemaal waar het nummerMoves like Jagger  van Maroon 5 uit 2011 over gaat. Intikkertje, zanger Adam Levine gaf zelf ook toe dat het nummer een grote ode is aan de moves van Mick Jagger. De frontman van de Rolling Stones heeft namelijk een zeer karakteristieke manier van dansen, en het personage in het nummer probeert dat wanhopig na te doen. Maar er zijn ook nummers waar de naam van Mick Jagger om heen blijft draaien, terwijl het nooit feitelijk is bewezen dat het over hem gaat. Zo’n nummer is ‘You’re so vain’ van Carly Simon.

Backing vocals Mick Jagger

Het is weer zo’n nummer in muziekhistorie waar qua tekst heel wat mysterie achter zit en daar duikt hij weer op: Harry Nilson. Nu is zijn rol wat kleiner, hij doet namelijk de in eerste instantie met Carly de achtergrondzang. Tot Mick Jagger came along en de studio komt binnen lopen. Hij zingt uiteindelijk met Carly en wat anderen de backing vocals in van dit nummer. Ondanks dat hij geen credits krijgt, blijft zijn naam aan het nummer zitten.

Dat is niet zijn enige link met het nummer. Een andere reden is dat op de dag van vandaag eigenlijk niemand weet, behalve Carly zelf, over wie dit nummer gaat. Mick’s naam is een van een lange lijst namen, waar ook Warren Beatty en David Geffen op staan. Het zijn allemaal ex-geliefden van Carly, maar gezien het jaar van schrijven, 1972, vallen al verscheidene namen af.

Perkament met de naam

Waaronder Mick.  Hoewel? De enige personen ter wereld die de naam van de persoon echt kennen zijn Carly en Dick Ebersol, directeur van NBC Sports. Hij wint in 2003 op een veiling een perkament waar de naam wordt onthuld en betaalt daar 50.000 dollar voor. Ook moet hij een geheimhoudingsverklaring tekenen, maar onthulde de afgelopen jaren dat de letters E, A en R in de naam zitten. Daardoor zijn David Geffen, Kris Kristofferson en Cat Stevens Princeal van het lijstje geschrapt. Of niet. Hoe dan ook, Mick blijft op het lijstje  staan.

Ik ben Cramer

De grote grap van dit nummer is natuurlijk door het mysterie in stand te houden, iedereen die ijdel van zichzelf is, denkt dat dit nummer over hem gaat. Als het Mick Jagger blijkt te zijn, voegt hij zich trouwens bij artiesten als Prince (My name is Prince), Eminem(My name is) en natuurlijk ook  Ben Cramer(Ik ben Cramer). Allemaal artiesten die een nummer over zichzelf zongen.

Alleen waren die drie zich daar volkomen bewust van ten tijde van opname.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 153437

Advertenties