Carly Simon – You’re so vain(1972)

We weten allemaal waar het nummer ‘Moves like Jagger’over gaat. Intikkertje, en zanger Adam Levine gaf ook toe dat het nummer een grote ode is aan de moves van Mick Jagger. De frontman van de Rolling Stones heeft een zeer karakteristieke manier van dansen en het personage in het nummer probeert dat wanhopig na te doen. Maar er zijn ook nummers waar de naam van Mick Jagger om heen blijft draaien,terwijl het nooit feitelijk is bewezen dat het over hem gaat. Eén zo’n nummer is ‘You’re so vain’ van Carly Simon.

Backing vocals Mick Jagger

Het is weer zo’n nummer in muziekhistorie waar heel wat mysterie achter zit en daar duikt hij weer op; Harry Nilson. Nu was zijn rol wat kleiner, hij deed namelijk de in eerste instantie met Carly de achtergrondzang. Tot Mick Jagger came along en de studio kwam binnenlopen. Hij zong uiteindelijk met Carly de backing vocals in van dit nummer en ondanks dat hij geen credits kreeg, bleef zijn naam aan het nummer zitten. Dat was niet de enige reden, een andere reden voor zijn naam is dat tot op de dag van vandaag eigenlijk niemand weet, behalve Carly zelf, over wie dit nummer gaat. Mick’s naam is een van een lange lijst namen, waar ook Warren Beatty en David Geffen op staan.

Perkament met de naam

Het zijn allemaal ex-geliefden van Carly, maar gezien het jaar van schrijven, 1972, vielen al verscheidene namen af. Waaronder Mick. Hoewel? De enige personen ter wereld die de naam van de persoon echt kennen zijn Carly en Dick Ebersol, directeur van NBC Sports. Hij won in 2003 op een veiling een perkament waar de naam werd onthuld en betaalde daar 50.000 dollar voor. Ook moest hij een geheimhoudingsverklaring tekenen maar onthulde de afgelopen jaren dat de letters E, A en R in de naam zitten. Daardoor zijn David Geffen, Kris Kristofferson en Cat Stevens Princeal van het lijstje geschrapt.

Ik ben Cramer

De grote grap van dit nummer is natuurlijk dat door het mysterie in stand te houden, iedereen die ijdel van zichzelf is denkt dat dit nummer over hem gaat. Als het Mick Jagger blijkt te zijn, voegt hij zich bij artiesten als Prince(My name is prince), Eminem(My name is) en Ben Cramer(Ik ben Cramer), allemaal artiesten die een nummer over zichzelf zongen. Alleen waren die drie zich daar volkomen bewust van.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 153437

Advertenties