Column: Wie is de Atlas?


Heel vroeger had je de serie ‘Catwalk’. De Canadese serie ging over een beginnende band met alle clichés van verhoudingen binnen de band. Wat mij bijvoorbeeld altijd opvalt, is dat er in een populaire (jongens of -meiden) band altijd een nutteloos bandlid zit. Zo’n bandlid dat nooit de leadzang heeft, geen instrument kan bespelen en niets toevoegt. Volkomen inwisselbaar.

Atlas

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 152002Dat werd in de serie uitvergroot door Atlas. Dat was een lokale crimineel dat nog een appeltje te schillen had met de toenmalige gitarist Johnny. Als afkoop van hun meningsverschilletje krijgt Atlas een rol in de band. Als wat is niet duidelijk. Atlas kon namelijk niets. Dan maar danser en dat bleef hij een seizoen ook doen.Wie de Atlas is van de band wordt duidelijk als de band (bijna) uit elkaar gaat. Het meest talentvolle bandlid verlaat vrijwel altijd als eerste de groep, om daarna solo ook succesvol te worden.

Neve Campbell

Dat was in de serie Neve Campbell(Scream), maar het is in de muziek van alle tijden. Ik noem een Michael Jackson, Lionel Richie, Diana Ross, Beyonce, Cheryl Cole, Robbie Williams en een Justin Timberlake. Dat zijn de succesverhalen, maar de meest talentloze van zo’n band valt in een zwart gat. Maar soms krijg je een nieuwe kans.

Upper street

Een paar jaar geleden zond de Engelse tv ‘Totally boyband’uit, waarin de Atlassen van diverse bands een nieuwe groep vormden. Ze kwamen uit bandjes als New Kids on the Block, Steps, Another Level en S Club 7. Doel was om een plaat op te nemen, een hit te scoren en het was natuurlijk een uitgelezen kans om eens op de voorgrond te treden. Na met enthousiasme te zijn begonnen aan het project bleef de gelegenheidsgroep Upper Street met lege handen en flopte de plaat. Lee Latchford-Evans, voormalige opvulling bij Steps, had de band al als eerste verlaten nadat hij kritiek uitte op de producer. Dat was niet erg, omdat Lee hier ook net zo inwisselbaar was. Het waren namelijk allemaal Atlassen.

Wikipedia

De Atlas die we allemaal kennen uit de Griekse mythologie, droeg de aardbol. Deze Atlassen zijn geen dragers,  als ze geluk hebben dan hebben  ze een pagina op Wikipedia. Maar de kans is groter dat de naam als enige in het rood staat vermeld, omdat niemand de moeite heeft gedaan een pagina over hen samen te stellen. Geen tekst, maar de categorie ‘niets gevonden’ en ‘bedoelde u misschien…’ na het intoetsen van de naam. Dan ben je volkomen nutteloos geweest. Dan ben je de Atlas van de band geweest.

Advertenties