Mariah Carey – Without you (1994)


Een van die mythes in de filmwereld is de ´Poltergeist curse´. Sommige mensen geloven dat de filmcrew van de film vervloekt was om zo een aantal incidenten te kunnen verklaren. Feit blijft wel dat er rond de opnames van de Poltergeist-trilogie vier voorname karakters uit de film off-screen zijn overleden. Als je er rationeel over nadenkt, dan is het een geval van toeval en slechte timing. Het verhaal van hoofdrolspeelster Heather O’Rourke vind je hierr en daarr vind je het hele verhaal. Maar nu we het er toch over hebben, kennen we ook in de muziekwereld ‘cursed songs’?Jazeker. Een van de bekendste is het verhaal van ‘Without you’ van Badfinger, later nog gecoverd door Mariah Carey

Harry Nilsson

Meer dan 100 keer gecoverd, maar wereldberoemd geworden door de versie van Harry Nillsson. Sommige mensen geloven dat Harry zelf de vloek over zich heen had hangen, maar vooral het opnemen van dit nummer zou geen voorspoed brengen. Harry dacht in eerste instantie dat het van The Beatles was. John Lennon, een van zijn beste vrienden, kon bevestigen dat het van Badfinger was. Dat kon hij weten, omdat de groep aan het Apple-label was verbonden. De band, die later met veel soloprojecten van de Beatles hebben meegewerkt, werden ontdekt door Mal Evans, een roadie van de band. Dit was het begin van een tragische historie.

Badfinger

Bandleden Peter Ham en Tom Evans van Badfinger chreven het nummer samen. Het bestond oorspronkelijk uit twee nummers:’Is this love?'(zonder refrein) en ‘I can’t live, if living is without you'(zonder coupletten). Het vulde elkaar aan en zo ontstond dus die wereldhit. Het nummer kreeg een anoniem bestaan op het album ‘No dice’ totdat Harry came along. Het werd nummer 1 in de US en in NL een top 10-hit.

De originele schrijvers Peter en Tom hadden dus achteraf gezien een wereldhit geschreven, maar werden nooit rijk van het nummer.Door toedoen van manager Stan Polley was de band in grote financiële problemen gekomen. De royalties waren allemaal bij hem terecht gekomen. De financiële, relationele en bandgerelateerde problemen werden steeds groter en afzonderlijk van elkaar pleegden ze allebei zelfmoord, Peter in 1975, Tom in 1983. Peter werd hiermee lid van Club 27, een muzikaal gevaarlijke leeftijd, maar dat terzijde.

Mariah Carey

Of de vloek is blijven hangen? Een derde bandlid, Mike Gibbons, overleed op 56-jarige leeftijd in 2005, 22 jaar later. Datzelfde 22 jaar  zit er tussen de release van  Mariah Carey en het moment dat Harry nummer 1 werd in de US met zijn versie. Zo blijft de achtergrond van het nummer om het nummer heen hangen. Mariah bracht trouwens op 24 januari 1994 het nummer uit in de US en dat is net een week nadat haar voorganger Harry overleed op 53-jarige leeftijd….

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 151220

Advertenties