Feargal Sharkey – A good heart (1986)


Zo’n 25 jaar geleden werd de een na laatste Elstedentocht gereden en februari 1986 behoort tot een van de koudste periodes van de vorige eeuw met 24 vriesdagen. Tja, het is het een of het ander. Alle respect voor de winnaars van deze tocht trouwens, dat was in die winter’86 Evert van Benthem. Op hetzelfde moment, in de top 40, was het Maria McKee die won en daar hoefde ze geen enkel rondje voor te schaatsen. Daar had ze Feargal Sharkey voor maar ze had ondanks wel een ‘good heart’.

Scheidingsbemiddelaar

Ok, er heerste ook een ijskoude sfeer tussen haar en ex-vriendje Benmont Tench. Beiden zijn musici, dus toen beiden een andere visie hadden op hun stukgelopen relatie, schreven ze het van zich af. En daar was Feargal, een gemeenschappelijke vriend. Net solo gegaan, zocht hij een nummer en Maria had nog wat op de plank liggen.

Your little thief’

Dat leidde tot de enige nummer 1 voor Feargal in de UK maar ook in Nederland. Ondanks dat het nummer hem een vliegende start had bezorgd, zat hij er wel wat mee in de maag. Hij wilde eigenlijk geen partij trekken, dus hij besloot het nummer van Benmont,’Your little thief’, niet alleen op de tweede plek op zijn cd naast die van Maria te zetten, maar het ook als opvolger uit te brengen.

Muziekrechter

In dezelfde week dat ‘A good heart’ van de nummer werd afgestoten door Billy Ocean, kwam Benmont’s antwoord de top 40 binnen. De argumenten en het nummer zelf waren blijkbaar niet sterk genoeg, want het haalde niet eens de top 10. Maar met deze twee hits is Feargal een zeldzaamheid waarin hij beide kanten van een verhaal bezingt.

Show me heaven

Misschien is hij daarom in de 90’s zich als een soort scheidsrechter met muziekrechten gaan bezighouden. En Maria? Die zagen we in 1991 nog één keer terug in de top 40 met haar nummer 1 ‘Show me heaven’. Ze heeft zich daarna niet verveeld of zo, ‘Late december’ was haar laatste cd. We hebben er alleen in Nederland niets van gemerkt.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 150544

Advertenties