Eens maar nooit meer:Hillsborough Appeal – Ferry cross the mersey (1989)


Na elke grote ramp worden er charity-singles opgenomen. Goed bedoeld, maar had eigenlijk niet nodig moeten zijn. Zo ook ‘Ferry cross the mersey’ van Hillsborough Appeal, zo’n eenmalig project in die categorie. Het Hillsborough-drama gaat de Britse geschiedenis in als het grootste voetbaldrama op haar grondgebied. Er zijn 94 mensen direct omgekomen door verdrukking, 766 mensen raakten gewond. maar liefst 300 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen waar nog 2 mensen overleden.

Enorm drama

Het drama vond plaats tijdens een halve finale in 1989 van de FA-Cup tussen Liverpool en Nottingham Forrest. Door een wegonderbreking hadden duizenden mensen vertraging. Bij aankomst wilden deze mensen allemaal tegelijk hun vak in, mede omdat de wedstrijd net was begonnen. Tussen deze supporters zaten veel mensen zonder kaartje en toen deze werden geweigerd in het vak ontstond er een bottleneck-effect: Mensen die terug wilden lopen konden niet meer uit het vak dat al vrij vol was en bij de ingang drukten horden mensen iedereen naar voren. Het gevolg was dat mensen die vooraan stonden letterlijk in de val zaten, omdat het vak was afgeschermd met een hek. Voor een aantal was het te laat, zij werden letterlijk verdrukt en hadden geen kans om dit te overleven.

aftermath

Nader onderzoek wees uit dat vooral te weinig politie de oorzaak is geweest. Er was te weinig controle en overzicht. Door dat gebrek ervan stonden er 3000 fans op een plek waar volgens latere rapporten maar 1600 hadden mogen staan. De aftermath was groot. Engeland was verslagen en naar aanleiding van deze ramp waren in nieuwe stadions alleen zitplaatsen mogelijk. Ook kennen Engelse stadions geen hekken meer voor de vakken, wat het hooliganisme sterk heeft gereduceerd. Heel Engeland leefde mee met Liverpool en zelfs de supporters van aartsvijand Everton legden bloemen neer.

Liverpool verenigt en verenigd

Naar aanleiding van deze ramp werd er een single opgenomen door allemaal artiesten uit Liverpool:Holly Johnson, The Christians, Paul McCartney en Gerry Marsden. De plaat werd geproduceerd door het veelgenoemde trio op deze site, SAW. Gerry Marsden had de single met zijn Pacemakers al een keer opgenomen en dat hij werd betrokken bij deze plaat was logisch. Buiten het feit dat hij geboren was in Liverpool, heeft hij ook ‘You’ll never walk alone’ opgenomen, het lijflied van de Liverpool-supporters. De opbrengst ging volledig naar de nabestaanden van deze ramp. Logischerwijs werd de plaat in de UK no1 en hield het daar 3 weken vol.

Bedenkelijk record

Ook in Nederland deed de single het best aardig. Hoewel het hier wat verder van ons afstond, behaalde het de 20e plek en hield het 5 weken vol. Deze eenmalig single van het gelegenheidscollectief gaat de geschiedenis in als de een-na grootste hit n.a.v. een voetbalramp in de top 40, na de plaat van Hans Kraaij Jr.’s ‘Er kan er altijd maar eentje winnen’, een nummer 3 uit 1997…

Advertenties