Haddaway – What is love(1993)

Van het jaar 1993 weten we nu niet echt bijzonders op te noemen. Maar met de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije, Begin van Bill Clinton’s regeerperiode en het in werking treden van het verdrag van Maastricht(weet je wel, EU en euro) was het best een bijzonder jaar. O ja, en Nederland wordt wereldkampioen Bridge!

Geen eendagsvlieg

Verder is het jaar boring as hell. Maar het heeft best zijn momenten op 1. Naast een van de langstgenoteerde nummer 1’s, hebben we ook de comeback van Meatloaf en een van de grootste carnavalhits op 1. En natuurlijk die nummer 1 hit van Alexander Nestor Haddaway, maar we mogen ook gewoon Haddaway zeggen. Hij staat nu bekend als die eendagsvlieg uit de jaren’90. Maar waarom toch? Hij haalde 6 keer de Nederlandse top 40. Sterker nog, hij pakte 3 top10-hits. Echt waar. Zegt veel over die ene grote hit van hem.

Het begint met een ballad

Dat ‘What is love’. Het zit het nog steeds in het collectieve geheugen en staat het nummer te boek als een van de grootste Eurodance-hits ooit.Dat het zo’n grote hit in zijn genre zou worden, kon men in het begin nog niet vermoeden.Het nummer is eerst eigenlijk een ballad, geschreven door Junior Torello en Dee Dee. Door de opkomende populariteit van de Eurodance besluiten ze er een dance-versie van te maken. Is geen inkoppertje. Nee, de plaat flopt in 1992, en pas bij een re-release in 1993 en bij een andere platenmaatschappij begint het te lopen.

Verstopt in de 90’s

Waarheen uiteindelijk, geen idee. Haddaway is nu hide away. Want wat doet Haddaway nu? Volgens bronnen op internet is hij op dit moment werkzaam als stylist en choreograaf. Zou best kunnen, maar volgens de man zelf rijgt hij nog steeds succes aan succes. Hij is dan ook vaak op ‘Back to the ’90’s’ concerten te vinden en dat leidt in 2008 zelfs tot een duet met zo’n andere bekendheid uit dat decennium, Dr Alban.

Het nummer “I love the 90’s’ flopt. Dat is jammer, dat was nou net het decennium wat hem bekendheid gaf. Dan maar een nummer wat erg lijkt op die grote hit, zal hij hebben gedacht. Het nummer ‘You gave me love’ circuleert al sinds 2010 betrekkelijk anoniem rond op internet. Tja, soms moet iets gewoon op de plek blijven waar het thuishoort. De 90’s in dit geval.

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 215639

Advertenties