Mannenkoor Karrespoor- Mooi man(1991)


Het lijkt er op dat sinds ‘Boer zoekt vrouw’ boeren helemaal in zijn. Klopt wel, maar al begin jaren’90 scoorden een groepje boeren een onmogelijke hit in de top 40. Vorig jaar kwam het boek ’20 jaar mooi man, onbegriepuluk’ uit.

Eigenlijk nog iets te vroeg want dat kan pas dit jaar worden gevierd. Althans, in de top 40. Het verhaal achter deze plaat gaat terug naar 1990, dus het is dus al 21 jaar onbriepuluk dat deze plaat een hit werd. Het was het verhaal van ‘Boer zoekt hit’, alleen waren ze daar helemaal niet naar op zoek.

Lekker Tuk

Richard van der Zee en zijn maten hebben een stamkroeg in Tuk. Dat is al jaren zo. De bar van Hein Kranendonk was al in de 90’s een vaste plek voor Richard en zijn vrienden na een dag op het land te hebben gewerkt. Op een avond ging er een singletje kapot in de jukebox en zo ontstond al gauw het idee om dat lege plekje zelf op te vullen.

Voor de grap opperden ze het idee om zelf een singletje op te nemen. De tekst hadden ze al snel. Het zou ‘Wil-Hein-Mus’ worden. Kroegbaas Hein was namelijk erg into het koningshuis, dus dat was een inkoppertje. In die tijd had het vinyl-singletje nog monopolie, dus moest er ook een b-kant worden opgenomen.

Stopzinnetje

Dat werd vaak opgelost door er een instrumentale versie op te zetten, maar de meligheid kende geen grenzen bij Richard en zijn vrienden.Ze besloten nog een plaatje op te nemen, ook een ode aan Hein. Zijn stopzinnetje was altijd ‘Mooi man’ en zo werd er in een kwartier een tekst in elkaar gezet.

De studio was goed maar niet gek, en er kon geen enkel exemplaar worden gedrukt. Daar zat de groep dan met de minimale afname van 500 exemplaren. Geen probleem, de singles werden aan vrienden en familie weggegeven en de rest kwam achter de bar bij Hein te liggen. Die verkocht ze en zo werden de kosten nog een beetje terugverdiend.

Groter en groter

Dit zou het einde van het verhaal zijn geweest. Maar de singles vlogen over de bar bij Hein. In korte tijd moesten er singles worden bijgedrukt en toen het aantal al enkele duizenden bedroeg, stapte het gelegenheidskoor naar de platenmaatschappij. Dat was een gouden greep. De plaat kwam binnen op 31 en stond na 4 weken gewoon in de top 10. Dat was nog niet het einde.

Nadat de plaat weer zakte, steeg het in de 15e week weer naar de top 10. Daarna was het mooi geweest en na 20 weken in de top 40 was het sprookje voorbij. De plaat groeide uit tot de nummer 2 van 1991 in de jaarlijst. Dat was een enorme prestatie, want ze wisten dus de meest dominerende , recordbrekende plaat van 1991het dichtst te benaderen.

Niet bepaald eendagsvlieg

De rust is al lang weer teruggekeerd in Tuk. Richard en zijn vrienden hebben het voor een novelty-act het erg lang volgehouden in de top 40. Niet alleen met deze plaat, ze herhaalden het kunstje maar liefst 4 keer. Maar toen ‘Kamperen bij de boer’ op 40 bleef steken, was het met deze ereronde echt voorbij voor de boeren.

Hein heeft het hele succes meegemaakt, maar overleed in 1993. De kreet van Hein galmt nog steeds na in de top 40-geschiedenis en daarmee hebben Richard en zijn vrienden geen betere ode kunnen bedenken.

Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 231948

Advertenties