Beats International – Dub be good to me (1990)

Ach, 1990. Het was vooral een jaar van ‘Wat nu?’ in de muziek. Welke kant gingen we op? Was het ook de komende tien jaar weer Stock Aitken en Waterman, synthesizers, foute kapsels, Nederlandstalig werk van Rene Froger en Engels werk van Gerard Joling? Of gingen we totaal iets anders doen?Ja. We gingen (net als Sport Even in 1996) iets nieuws doen in de 90’s. Beats International deed het meteen al voor.

Muzikaal kookboek

De 90’s was namelijk een ware explosie van nieuwe muzieksoorten. Zo was daar ook een anonieme dj uit Brighton, Norman Cook. Een groot fan van The Clash en er moest met deze muziek meer te doen zijn. Dat klopt, als een ware Cook pakte hij zijn receptenboek met diverse samples en ging aan het werk. Men neme…Allereerst een kilo ‘Just be good to me’ van de S.O.S. Band. Daarbij hoort een snufje van Johnny Dynell’s ‘Jam hot’, een theelepel mondharmonica van Ennio Morricone’s ‘Once upon the west’ en van zijn idolen The Clash, een liter ‘Guns of Brixton’. Even roeren en zo had hij een van de grootste hits van 1990 in handen. Norman Cook had inmiddels een aantal studiomuzikanten om zich heen verzameld, waaronder MC Wildski waar hij al mee samenwerkte en Lindy Layton, die de zang voor haar rekening nam.

Van Beats International naar International star

Het was al met al een mix van alles, qua muziek, qua bandbezetting en dat was de formule die het met deze plaat zo goed deed. Zo goed, dat de act dit nooit meer kon overtreffen. Norman, die toen al veel onder pseudoniemen werkte en vaak tijdelijke projecten deed, heeft toch twee albums met Beats International gemaakt. Net als dat tweede album, hadden ook de singles een neergaande lijn in resultaten en met ‘Change your mind’ was het over voor Beats International. Van gedachten veranderingen of eigenlijk van project veranderen deed Norman ook. Ik kan wel een heel lijstje geven van alles wat daarna kwam, maar de bekendste blijft vanzelfsprekend Fatboy Slim. Iets minder bekend bleef Lindy Layton. Gaat het goed mee, zij tourde onder andere met Hardknox de wereld rond.

Golflengte

Zijn alle eindjes weer aan elkaar geknoopt. Hoewel? Hierover zat ik zelf nog lang te dubben, wat betekent ‘Dub be good to me’ eigenlijk? Was een woordgrapje van Norman. Dub was de style die hij maakte en met veel fantasie kun je het vertalen met ‘zorg dat je met me op dezelfde golflengte bent’. Dat is wel gelukt, want de plaat werd veel gedraaid op de radio. Nog steeds trouwens.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 145059

Advertisements