C.C.C.P. – Made in Russia(1988)


Een van de wat minder bekende platen over de Koude Oorlog is deze. Made in Russia van CCCP was tevens een van de laatste platen in de top 40 die over dit onderwerp gingen. Precies een half jaar voor de notering van de band, 8 december 1987, trad de dooi in met de ondertekening van het INF-verdrag te Washington, door de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Sovjetleider Michail Gorbatsjov.

Schaakpartij

Hoewel de titel en groepsnaam suggereert dat hier de kant van de Russen werd gekozen, was dit in werkelijk helemaal niet aan de orde. Nee, ten eerste kwam de band gewoon uit Duitsland en niet uit C.C.C.P., oftewel de USSR. De groep onder leiding van Rasputin Stoy, hadden al in 1986 een klassieker in de clubs gescoord met ‘American Sovjets’, een nummer waarin Ronald en Michail een partijtje schaak spelen om eens en voor altijd uit te vechten wie nou de wereld heerste..

Mathias Rust

Ten tweede was de opvolger ‘Made in Russia’ juist een plaat waarin het einde van de Koude oorlog wordt aangekondigd en Rusland wordt zelfs bespot over het ‘incidentje’ met Matthias Rust, waarmee de zwaar beveiligde Sovjet-Unie in ernstige verlegenheid werd gebracht. Hoewel, incidentje? Het feit dat een 19-jarige jongen 700 kilometer door Sovjet-luchtruim kon vliegen en allang was opgemerkt, kostte vele hoge bobo’s in het leher hun baan. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat de gematigde Gorbatsjov een overwicht kreeg t.o.v. het conservatieve leger en daarmee meer macht. Rust werd in een werkkamp gegooid maar kwam na iets meer dan een jaar vrij. Hij woont nu als veertiger in Hamburg.

C.C.C.P. valt niet uit elkaar

Maar back to CCCP. In 1990, net nadat Rust alweer vrij was en het land CCCP nog maar anderhalf jaar zou bestaan, richtte de band zich meer op andere thema’s zoals het nummer ‘Don’t kill the rainforrest’. Dat was een veel minder groot succes, en ondanks dat de band nooit meer terugkeerde bij het grote publiek, hebben ze in 2008 nog hun zevende album uitgebracht. Maar goed, dat weet vrijwel niemand en kennen we hier in Nederland ook nu vooral deze ene hit nog…
Vastleggen in volledig scherm 7-11-2015 191122

Advertenties