Een keer maar nooit meer: Slimme Schemer & Tido-Jelle (2001)


Platen met de naam van een persoon in een titel doen het opmerkelijk goed. ‘Michel’ van Anouk, ‘Diane’ van Therapy? en ‘Ms.Jackson’ van Outkast zijn prima voorbeelden. En wat dacht je van ‘Jelle’ van Slimme Schemer en Tido? En zoals elke novelty hit begon het hier ook weer als een grap. Locatie was deze keer het Noorderslagfestival.

Stalker

Arjan Lubach en Janine Abbring hadden een parodie gemaakt op ‘Stan’ van Eminem. In dit oorspronkelijke nummer ging het over een obsessieve fan die Eminem stalkt en op het moment dat de rapper reageert op zijn brieven, is de fan al dramatisch aan zijn einde gekomen. Het betekende meteen de doorbraak van Dido Florian Cloud De Bounevialle O’Malley Armstrong, maar gelukkig mochten we ook Dido zeggen. Dat leidde tot een grote hit voor diezelfde Dido. En voor Arjan en Janine.

Hype om een niet bestaand webadres

Want de parodie waarin de obsessie voor Syb van de toen immens populaire band De Kast een Friese fan tot waanzin drijft, werd al snel een hype. En dat ging ver. In het nummer noemt Arjan een niet bestaand internetadres en iedereen die maar Jelle heette werd benaderd. Tjee, hij noemde TMF-web. TMF en een inbelverbinding, dat is zo 2001. Gekke tijd, ik kan me trouwens ook herinneren dat in een van die forums in die tijd, iemand geld bood voor het webadres dat Jelle en tmfweb bevatte. Zucht.

Syb not amused

Maar back to Arjan en Janine, we zijn er nog niet. De hype werd ook door De Kast en met name zanger Syb opgemerkt. Hij kon als enige in heel Nederland niet lachen om de parodie en spande een rechtzaak aan. De rechtzaak werd door hem verloren en zo kwam de plaat een week later gewoon op plek 3 binnen. Maar daar bleef het bij. De hype was van korte duur en door de grote aandacht wat het nummer had gekregen, piekte de plaat al snel. Hoewel, het duo toerde nog maandenlang door allerlei gehuchten met deze plaat. Maar tour of geen tour, dit was eenmalig en daarna verdween het duo dan toch definitief.

Alles komt goed

Don’t worry, met Arjan en Janine is het helemaal goed gekomen. En Syb? Na de laatste top 40 hit in het jaar 2000, begon hij een solocarriére. Een paar jaar geleden kwam hij weer terug op het oude nest en met wat kleine optredens probeerde De kast het weer bij het grote publiek.Een happy end dus, alles goed met Syb en consorten. De volledige versie van de sample, gebruikt in Eminem’s nummer, werd als ‘Thank you’ uitgebracht. Dat riep Syb van der Ploeg van De Kast dus niet nadat hij onderwerp werd van de parodie. Alleen  blijft het onbekend of hij nu wel wat humor heeft.

Advertenties