Prince-Batdance(1989)


In de winter staat het sterrenbeeld  Orion  bij ons aan de hemel. Vooral de zogenaamde gordel fascineerde mij al van jongs af aan. Velen met mij. Deze three amigo’s aan de hemel, in schuine lijn onder elkaar spreekt tot de verbeelding. Letterlijk, want in werkelijkheid staan ze lichtjaren(1 lichtjaar is 18 biljoen kilometer) van elkaar.  Alnitak, Alnilam en Mintaka staan dus zeker niet op een lijn. En zo kom ik op Batdance.  Ja, bruggetje.

Tim Burton

‘The arms of Orion’ was een van de tracks op het ‘Batman’ album van Prince. Zo makkelijk het bruggetje, zo makkelijk zette Prince in 1989 ook dat album in elkaar. Althans, zo leek het. Prince was door toenmalig regisseur Tim Burton gevraagd om wat nummers te schrijven voor zijn Batman film. De film is in vele opzichten niet vergelijkbaar met ‘Batman Begins’ uit 2005, bijvoorbeeld omdat de versie uit ’89 wel een Oscar won. Maar goed, de reden dat Prince in eerste instantie werd gevraagd, was omdat de ’89-versie door de filmmaatschappij ‘te donker’ werd bevonden.

Batdance

Laten we het houden op andere tijden en tijdsgeest, Batman ’89 was in vergelijking met de versies uit 2005/2008 namelijk een zonnetje.  Aan de hand van wat fragmenten uit de film ging Prince aan de slag. Een maand na het verzoek kwam hij met acht nummers, waaronder deze. Het nummer ‘Batdance’ sleutelde Prince in een nacht in elkaar aan de hand van quotes en muziek die in de film werden gebruikt. Uiteindelijk kwamen er maar vijf door Tim’s keuring en ‘Batdance’ haalde de film niet.

Geniale soundtrack

Oh jammer, maar het haalde wel zijn eigen album, simpel ‘Batman’ genoemd. Velen denken nog steeds dat dit de enige originele soundtrack was van de film. Helaas, misgegokt. Er was een soundtrack met instrumentaal werk. Zegt natuurlijk wat over het succes van Prince zijn album.Want dat instrumentale werk zijn we alweer vergeten. De soundtrack van Prince was daar in tegen geniaal. De nummers van het album hebben elk een hoofdkarakter centraal. Hoefde niet zo zeer in de film te zitten, want in de videoclip van ‘Batdance’ introduceert hij ook een nieuw karakter, Gemini. Gewoon bedacht en gespeeld door hemzelf en het is een combinatie van The Joker en Batman.

‘If I want sax, I call Candy Dulfer’

Het album kon alleen maar een succes worden en dat werd het. In een jaar tijd scoorde hij 5 top40-hits en de allergrootste was dus ‘Batdance’. Niet echt geschikt voor een playbackshow. En o ja, vele critici vonden dit vanzelfsprekend niet zijn beste werk. Dat boeide hem niet, het publiek niet en vooral ‘If I want sax, I call’ Candy Dulfer haalde haar schouders op. Zij werd namelijk wereldberoemd door ‘Partyman’, een andere track op het album.

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 140948

Advertenties