Soundtrack:Billy Idol-Cradle of love(1990)


De 80’s kende de soundmixshow of men noemde zich simpel Idol. Zo was dat hele talententraject helemaal niet nodig. Dat is een makkelijk bruggetje naar Billy Idol(William Broad), typisch zo’n ster die het jaren-80 publiek kon boeien met bijvoorbeeld ‘Cradle of love’, maar in de 90’s werd overlopen door een berg nieuwe muziekstromingen en dito nieuwe artiesten.

Generation X

Hoewel, zijn muziek wordt tot op de dag van vandaag gebruikt in films en zo is Billy nooit helemaal verdwenen uit het collectieve geheugen van Generatie X(geboren in the 70’s, opgegroeid in de 80’s). Dat was tevens de band waar hij als gitarist begon en later doorschoof als zanger. Billy ging kort daarna solo en werd door deze move het punkidol van het grote publiek.Een van zijn succesvolste albums kwam uit in 1982:Rebel Yell. Het album en opvolgers als ‘Whiplash smile’ bracht een karrenvracht aan hits op, vooral de US.

Simple minds

Platen als ‘Sweet sixteen’, ‘White wedding’ en ‘Mony Mony’ werden enorme hits aan de overkant, mede doordat de platen ook voor soundtracks werden gebruikt. Hij was zo succesvol, dat hij zich toen kon permiteren om ‘Don’t you forget about me’ rustig af te slaan en dat stokje aan The Simple Minds door te geven. Daar heeft hij achteraf wel spijt van gehad en zijn versie verscheen later op zijn Greatest hits’ album uit 2001.

‘The adventures of Lord Fairlane

Maar goed, in die tijd rockte Billy en op de top van zijn roem won Billy zelfs een MTV-award voor beste soundtrack voor het nummer’Cradle of Love’. Het nummer kwam uit de film ‘The adventures of Lord Fairlane, een cultfilm met comedian Andrew Dice Clay.Nog steeds geen Oscar-materiaal, maar de soundtrack en vooral de legendarische video van Billy met de sexy Betsy Lynn George, is nog steeds een klassieker. Billy kon niet kapot.

Ongeluk

Hoewel, Billy wordt alleen gefilmd tot zijn middel, omdat hij net daarvoor een zwaar motorongeluk had gehad. Zo zwaar, dat hij op het nippertje niet zijn been verloor. Het ongeluk was achteraf gezien niet alleen het keerpunt van zijn carrière, ook heeft het een grote acteercarrière in de weg gestaan. Billy zou namelijk de rol van de t-1000 spelen in Terminator 2, maar die rol ging door het ongeluk naar Robert Patrick. Billy bracht in 1993 nog Cyberpunk uit, maar zoals ik al aangaf was het publiek muzikaal klaar met 80’s. Het verlies van het sterrendom kwam hard aan bij Billy, maar hij kwam in de 00’s weer terug.

Zo vader, zo zoon

Daar is zelfs de nieuwe generatie helemaal blij mee. Inclusief zijn zoon, die nu met zijn band FIM zijn vader’s succes probeert te evenaren. Of hem dat lukken is nog afwachten, maar de video van ‘Cradle of love’ is zo 80’s dat zijn vader in dat opzicht altijd eindbaas zal blijven. Check het hierr en zie hieronder een echte (Billy)Idol in actie…

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 135442

Advertenties