Gabber Piet – Hakke en Zage (1996)


Gabber Piet, oftewel Piet van Dolen, wat was daar alweer mee? Hij scoorde in 1996 een enorme hit met Hakke en Zage’, een parodie op een parodie,namelijk Hakuhbar. Was een geintje, maar waar gehakt wordt , vallen dus splinters. En zo hakte het fenomeen zijn eigen carrière aan gort.

Boegbeeld

Van Dolen was namelijk in eerste instantie een boegbeeld binnen de gabberscene. Hij werkte als promotiemedewerker van platenlabel ID&T, dat gespecialiseerd was in hardcore en gabbermuziek. Ook was hij gastheer op raves en hij presenteerde het programma Hakkuh! bij televisiezender TMF.

Als reactie op de gabberparodie ‘Gabbertje” van Hakkûhbar wilde platenmaatschappij Bunny Music een soortgelijke parodie uitbrengen, met als titel ‘Hakke & Zage’. Op de melodie van de begintune van de kinderserie Peppi en Kokki , hakte Gabber Piet zich de top  40 in.

Niet commercieel

Hij maakte achteraf een foutje: Piet bracht de single uit bij Bunny Music en niet bij zijn werkgever ID&T, waard0or hij daar werd ontslagen.Bovendien liet de gabberscene hem vallen, omdat het nummer de gabbers op de hak nam. Hij was niet meer hardcore. Gabber Piet nam daarna het album’ Love The Hardcore’ op, waarmee hij zijn imago van echte gabber probeerde te redden.

Daarop stond ook zijn commerciële ‘Hakke en Zage´en een verontschuldiging aan de gabberscene-.  Hij was niet  commercieel, enz,  enz…..heel verhaal. Om bet verhaal kracht bij te zetten bracht hij ´Love you hardcore´uit, en scoorde hij daarmee zijn tweede(commericiële) top 40 hit…

Geintje

Gabber Piet gaf later o. a in OOR en Thundermagazine zijn commentaar op de single: ‘ Zakelijk gezien was ‘Hakke & Zage’ een meesterzet van me, maar gevoelsmatig is het een drama. Niemand kan mij betichten van zakken vullen. Als ik wil, heb ik elke avond een schnabbel. Ik ben liever gastheer op raves. Ik hoop maar dat de gabbers willen inzien dat het alleen maar een geintje was.’

Hij gaat verder: ‘Het was eigenlijk een reactie op Hakkuhbar en dat soort plaatjes, omdat die de gabberscene in een slecht daglicht stelden. Niet leuk? Ach, die 60.00 verkochte exemplaren van Hakke & Zage plus ook nog eens de 250.000 keer via de compilatie albums bewijzen hoeveel mensen het wel leuk vonden.’ (oor magazine, 17 mei 1997). Tja, het is hakke of zage, het een of het ander, kies maar.

Vastleggen in volledig scherm 3-11-2015 213128

Advertenties