Masquerade – Guardian Angel( 1984)


Ik heb het al vaker gehad over Milli Vanilli,ik heb er zelfs een apart onderdeel op deze site aan gewijd. Het verhaal is bekend, met hun playbackshow wonnen ze een Grammy en dat leidde tot een van de grootste schandalen uit de muziekgeschiedenis en een dode. Dat laatste indirect dan. Maar twee jongens die maar wat playbackten op het podium en er een hit mee scoorden was niets nieuws. Neem bijvoorbeeld Masquerade. Zelfs Drafi Deutscher had geen idee wie die twee gozers waren die zijn plaat ‘Guardian Angel’ aan het playbacken waren.

Zingen voor twee

Hij vermoedde dat ze uit Hamburg kwamen, door de platenmaatschappij waren geronseld en hiermee wat konden bijklussen. Op YouTube claimt ene Hans Pitzinger de ene performer te zijn en dat zijn goeie vriend Heinrich Metzger de andere is. En ze kwamen inderdaad uit Hamburg. Het zou Drafi een rotzorg zijn. Hij had weer een hit. Ja hij.Drafi was namelijk het duo, hij zong beide stemmen op het nummer. Zoals je aan zijn (artiesten)naam kan horen, was de man geen Italiaan. Dat was de Duitser Nino de Angelo wel qua afkomst. Logica ten top, Nino( echte roepnaam Dominico) nam juist de Duitse versie ‘Jenseits von Eden’ op en Drafi nam de Engelse versie voor zijn rekening.

Drafi flikt het weer

Alleen in Duitsland won Nino het qua verkoop. De opbrengst was trouwens in 2005 helemaal verdampt en Nino ging dat jaar failliet. Verdammt, zal Drafi ook hebben gedacht, dat zal mij nooit overkomen. Inderdaad, de man scoorde vooral in thuisland rijen hits. Hij heeft dan een grote invloed gehad op de Duitse muziekwereld. Had, want de man overleed in 2006. En als je je nog steeds afvraagt wie is die Drafi dude nou was: Check zijn bio of gewoon het hitdossier, hij is onder talloze artiestenamen bekend( ik noem een Mr Walkie Talkie).

Fout, fouter en…

Om je het wat makkelijker te maken: hij heeft in Nederland wel eens nummer 1 gestaan. Dat was in de zomer van 1987 samen met Oliver Simon als het duo Mixed Emotions. Geen maskers deze keer en hij liet Oliver ook zingen. OK, gezien Drafi’s muziekverleden hebben sommige mensen hier wel mixed emotions bij, maar hij kwam overal mee weg. Zelfs met een hele foute act, gezien de videoclip hieronder.

Advertenties