Hithouse – Jack to the sound of the underground (1988)


Peter ‘Hithouse’ Slaghuis was een van de pioniers van de Acid- house, de housevorm die eind jaren’80  bekendheid kreeg bij het grote publiek.  Hij was een van de grondleggers van de Nederlandse scene en opende zo de deuren voor latere dj’s als Jean en Tiësto. Hij maakte echter in 1984 zijn debuut in de top 40 met de eendagsvlieg Videokids en de plaat‘Woodpeckers from space’.

Move your feet to the rythm of the beat

Peter liep langer zijn tijd vooruit. Hij kwam in 1988 al met een plaat dat in zijn genre Acid House zou uitgroeien tot een klassieker:Jack to the sound of the underground’. Zoals met veel platen uit die tijd, leek het commerciële publiek in NL nog niet klaar te zijn voor het geluid van Hithouse en Acid House in het algemeen. De plaat piekte op 22 en zijn opvolger ‘Move your feet to the rythm of the beat’ moest het doen met een 28e plek. Zijn laatste project was dat van Holy Noise, een samenwerkingsverband met een toen nog onbekende dj bij het grote publiek, Paul Elstak.

Auto-ongeluk

Hun ‘James Brown is still alive’was een reaktie op de eerder op deze site genoemde klassieker ‘James Brown is dead’ en werd een top10-hit. Peter was een grote in de pas ontstane Nederhouse en zou een grote worden. Zou, want Peter kwam in 1991 om bij een auto-ongeluk, maar zijn invloed en talent legde de basis voor de vele housevormen die we hebben gehad, zoals de Happy-hardcore van….Paul Elstak. Over basis gesproken, de plaat stond op de allereerste versie van de Turn up the Bass-serie en de sample in de plaat kwam later nog vaak terug. Zoals in deze nummer 2 uit 1994. Zo sloeg de te vroeg overleden Peter zijn stempel op de Nederhouse en de muziekwereld.

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 232341

Advertenties

Een gedachte over “Hithouse – Jack to the sound of the underground (1988)

  1. Deze man is een legende…. hij heeft ook heel veel bootleg mixes uitgebracht op vinyl…

    Ook mooi hoe hij op zijn nick “hithouse” is gekomen: slag-hit huis-house 🙂

Reacties zijn gesloten.