Mel & Kim – Showing out (1987)


Het producerstrio Stock, Aitken & Waterman hadden eind jaren ’80 een hele stal van artiesten die ze voorzagen van hun typische sound en de hitlijsten werden tussen 1986-1989 volkomen gedomineerd door hen. Mel & Kim was ook zo’n succesvolle act, kort maar krachtig.

Zusjes Appleby

De zusjes Mel & Kim Appleby groeiden eind jaren ’80 uit tot de vaandeldragers van het producerstrio. Ze werden ontdekt in een Londense discotheek en maakten faam over de hele wereld. De zusjes namen als eerste single ‘System’ op. Dat kon het producerstrio niet helemaal bekoren, omdat het de sound miste waar het trio zo bekend om was. Het verdween als b-kant van het swingerder ‘Showing out’ en dat was een succes.

Act staat als een huis

De plaat reikte nummer 3 in de UK en in NL ging het nog een trapje hoger, namelijk de nummer 1 en beleef daar 4 weken staan. De opvolger, ‘Respectable’ werd bijna net zo’n grote hit met drie weken op 1. Dat de plaat nummer 1 werd, was vrij opmerkelijk omdat de plaat binnenkwam op 40, normaal een kansloze notering. Bij hen niet, de act stond dus als een huis. De opvolgers ‘FLM’ en ‘That’s the way it is’  werden top10-hits en het album ”FLM” verkocht enorm. Ik heb hem zelf nog als LP.  Deze act kon niet anders dan uitgroeien tot de succesvolste van de hele SAW-stal.

Overlijden Mel

Kon…. Bij Mel Appleby werd na heftige rugpijn echter in 1988 kanker vastgesteld. Ondanks haar ziekte ontsloeg Mel zichzelf uit het ziekenhuis om ‘Thats’s the way it is’ op te kunnen nemen. De opnamen voor het tweede album werden daarna meteen stopgezet. Ondanks verscheidene behandelingen overleed Mel op 18 januari 1990 op 23-jarige leeftijd . Haar zus Kim Appleby kwam in datzelfde 1990 kort terug als solozangeres met het album ‘Kim Appelby’ en ‘Don’t worry en ‘G.L.A.D’. In 1993 kwam het tweede album Breakaway uit, maar in NL was het geen succes.

Zo gaan de dansende zusjes de geschiedenis in als een van de kleurrijkste duo’s uit de jaren ’80 die in normale omstandigheden nog ver in de jaren’90 hadden kunnen reiken met hun act en succes.

mel & kim

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s