Goombay Dance Band – Sun of Jamaica(1980)


Er zijn zeker twee nummer-1 hits geweest die zo in een reclamecampagne konden voor het Jamaicaans toeristenbureau. Heel toevallig stonden deze platen allebei op 25 mei nummer 1. Neem de Goombay Dance Band met ‘Sun of Jamiaca’.

Middelpunt Bendt

Die andere was trouwens in 1990, namelijk UB40 met ‘Kingston Town’ maar Goombay Dance Band was er al  tien jaar eerder, in 1980. Ik heb het singletje nog, er staat een hele familie op de hoes. Wie waren al die gasten? Ik zal je er eentje weggeven. Middelpunt van de band was (en is) Oliver Bendt. Als ik vertel dat zijn echte naam Jörg Knoch is, dan kun je raden dat er weinig tropisch aan die gast is. Die komt vast uit Duitsland.

Oliver en de rest van de familie

Helemaal goed, maar hoe kwamen die andere mensen op de hoes te staan? Dat kwam door een hele lange vakantie. Oliver, voormalig acteur, bracht zo’n drie jaar door op het eiland St.Lucia. Na deze periode besluit hij en zijn vrouw Alicia naar Duitsland terug te keren. Ene kant heimwee naar Duitsland, maar weer terug op zijn geboortegrond ook weer heimwee naar Jamaica, zo kun je het ontstaan van de band samenvatten. De naam had Oliver al snel, de groep werd genoemd naar een smal strand van St Lucia. Samen met zijn vrouw Alicia ging hij op zoek naar zangeressen en zo kwam hij Dorothy Hellings en Wendy Doorsen tegen. In de slipstream van de twee voegde limbodanser Mario Slijngaard zich bij de groep en met de kinderen Danny en Yasmin was de groep compleet.

Hier meteen in de roos,  aanloopje in de UK

En daarmee ook de sensatie. Het was namelijk meteen raak met ‘Sun of Jamaica’. In homeland Duitsland was het met voorsprong de bestverkochte single van het jaar, mede dankzij de volle 9 weken op 1. Het succes sloeg over naar andere landen, bij ons hield de band het bijvoorbeeld 3 weken op 1 vol. Aan het eind van 1980 was het ook de bestverkochte single in Europa geworden. Overal nummer 1. Het kon niet…O nee, behalve in de UK. Het eigenzinnige eiland deed ook met deze act wat het zelf wilde en het tegenovergestelde. Terwijl de opvolger ‘Seven tears’ in 1982 aanzienlijk minder in de rest van Europa, stond juist deze plaat wel 3 weken nummer 1 aan de overkant.

Familiejubileum

Hoe is het nu met band? Volgens de laatste updates woont Oliver nu in Norderstedt met zijn familie. In het schnabbelcircuit tourt hij met twee nieuwe zangeressen onder de oude bandnaam rond. Hoewel, de tourdatums reiken niet verder dan ergens in 2008 op de site en daarbij lijken de twee nieuwe aanwinsten ook al weer exit te zijn. Toch viert de (eenmans?)band dit jaar haar 33-jarig bestaan. Gezellig samen met die familie die op dat hoesje stond en zo blijft Oliver cult. Dat dankzij die iets te lange vakantie op St. Lucia…

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 200613

 

Advertenties

Een gedachte over “Goombay Dance Band – Sun of Jamaica(1980)

  1. Jamaica is het meest expliciet bezongen land in een nr 1 hit
    dreadlock holiday 10cc, Sun of Jamaica- Goombay Dance band Kingston Town- UB40

Reacties zijn gesloten.