Eva Cassidy-Fields of gold(1996)


Tja talenten, idolen in die shows tegenwoordig. Zo hoor je ze, zo zijn ze weg. Is niet erg, want er staat zo weer een nieuw idool op. Tragischer zijn de echte talenten die zonder dure muziek-shows ploeteren en blijven hopen op een succesje. Neem nu Eva Cassidy. In een rokerige ruimte, een onaangekondigd optreden… Zelf zittend aan een tafeltje, zie je haar het podium opkomen. Ze neemt plaats achter een piano of pakt haar gitaar, Eva begint…en zingt haar nummer. Boom! Het publiek gaat uit haar dak, staande ovatie en een platenmaatschappij wappert met het platencontract…

Ja, zo zou het moeten zijn, maar helaas liep het anders. Eva was zo’n talent dat nooit haar succes heeft mogen meemaken…Ze maakt in de vroegere 90’s vele covers ,maar op haar eigen manier. Dat botst met de platenmaatschappij, maar zeker niet met het publiek. Het ( toen nog selecte )publiek loopt er mee weg. Talentenshows á la Idols en The voice of Holland…vergeet het. Het was de ‘Voice of an angel’ . Ze maakt van elke plaat iets bijzonders. Alleen één maar: ze wordt niet opgemerkt. Vanzelfsprekend heeft ze wel contacten in de muziekwereld. Samen met Chuck Brown brengt ze een cd uit, ‘The other side’. Er volgt er nog een,  ‘Live at Blues Alley’. Ze is zelf niet zo tevreden over dit album en werkt ondertussen aan haar eerste echte soloalbum: ‘Eva by heart’. Dat zal haar doorbraak moeten worden. Dat gebeurt ook.

Alleen too little, too late. De perfectionist Eva heeft nooit kunnen genieten van haar populariteit, want die zal ze pas postuum krijgen. In 1996 krijgt ze last van haar heup. Het blijkt een uitzaaiing van kanker te zijn. Met een lading pijnstillers geeft ze in hetzelfde 1996 haar laatste indrukwekkende optreden met haar uitvoering van ‘Wonderful world’. Na haar overlijden is het Celtic artiest Grace Griffith die in samenspraak met de nabestaanden voorstelt om haar werk op een compilatie-cd te zetten.

De cd lijkt in de vergetelheid te raken, als twee jaar later de cd wordt opgepikt door Paul Jones(Manfred Mann) tijdens zijn radioshow bij de BBC. Hij draait ‘Wade in the Water’ en dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect. Collega en presentator Mike Harding pikt de cd ook op en draait vervolgens haar cover van ‘Fields of gold’. De populaire presentator Terry Wogan wordt achteraf als haar ontdekker gezien, omdat hij haar op de playlist van het dichtbeluisterde ‘Wake up to Wogan’ zet. Dan gaat het snel en zo bereikt Eva eindelijk het grote publiek. Ze staat in 2001 op nummer 1 in de Britse albumcharts met de cd ‘Songbird’.

Alsnog. En Eva  is nu nog steeds een hype. Ze gaat de historie in als een een supertalent dat na haar dood pas werd gewaardeerd en met te veel vertraging is ontdekt. Kijk alleen maar de BBC docu en langere docu over Eva, lees de verhalen achter haar nummers… Tot slot: Wat hadden de hits van Eva kunnen worden, die het niet mochten worden? “Had I a golden tread’ en ”Somewhere over the rainbow’ waren haar favoriete nummers…Briljant uitgevoerd,zekere hits, maar een van haar mooiste uitvoeringen was deze cover van Sting…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s