Espen Lind – When Susannah cries(1998)

Het is een bekend fenomeen op deze site, eendagsvliegen. Veelal hebben ze  4 minuten(of hoelang de single ook duurt) of fame en daarna kunnen ze weer gewoon op straat lopen. Sommige eendagsvliegen maken een carriéreswitch en gaan op de achtergrond verder als songwriter. En zo kun je nog best die ene hit overtreffen. Met ‘When Susannah cries’ van Espen Lind waren we daarom nog niet van die gozer af.

Noorse hit tijdens Deens tijdperk

In 1998, in het post-Aha tijdperk, hadden we weinig succesvolle Noorse acts in de top 40. De jaren’90 waren qua Scandinavië namelijk van de Denen met o.a. Toybox, D.A.D. en Aqua(ok, Lene is Noors). Uit het niets dook plotseling de Noorse songwriter Espen Lind op. Hiermee bewees hij dat de artiestennaam voor een groot deel het succes bepaalt.

Onder de artiestennaam Sway was zijn debuut net zo goed verkocht als kerstbomen met Pasen en datzelfde lot onderging zijn tweede album. Nadat hij exact hetzelfde album en daarmee ‘When Susannah cries’ opnieuw uitbracht onder zijn eigen naam begon het wel te lopen. Ook in de rest van Europa, want ‘When Susannah cries’ werd een van de grootste hits van het top40-jaar 1998.

Kurt Nillson

Dat was het dan maar weer en Espen Lind raakte net zo vergeten bij het grote publiek als het Serious Request-doel van 2008. Dat was trouwens..,even spieken. Ah, het waren de vluchtingen. En dat leek Espen Lind ook, te zijn gevlucht uit de muziekwereld. Helemaal niet en integendeel, in Noorwegen was het alleen maar een begin. De man bracht daar nog meer albums uit en hij werd een begrip, vooral na de samenwerking met Kurt Nilsson.

Espen gaat Linda Perry achterna

In de zero’s, het decennium dat Finland heerste in de rest van de Europese hitlijsten, stonden al zijn albums geheid in de Noorse top 3. Ondertussen werd zijn schrijverstalent ook erkend door andere artiesten en stond hij aan de wieg van menig hit. Net als Linda Perry. Alleen is het net andersom. Espen scoorde een enorme hit als artiest, maar de hit van het jaar had hij in Nederland als (mede)tekstschrijver. Inderdaad die van 2010, Train’s ‘Hey Soulsister’.

Advertenties