Whodunnit? Alanis Morisette -You oughta know (1995)


Ik vond Full House geen zak aan, kom ik later nog wel op terug. Maar Bob Saget(als Danny Tanner) vond ik tenenkrommend en David Coulier (als Joey Gladstone) was niet grappig met zijn imitaties. Toch blijken de heren in real-life nog meer gemeen te hebben dan alleen deze slappe comedy: Alanis Morissette. Echt waar. Beiden zijn namelijk ex-geliefden van de zangeres en ze zijn al jaren verzeild in een who-dunnit door ‘You oughta know’.

Full House in real-life

screen-shot-2013-08-28-at-1-35-04-amWant in 1995 verscheen Alanis voor het eerst in de top 40. Ze schreef het nummer ‘You oughta know’ en in deze tekst rekent ze hard af met een voormalige relatie. Omdat ze altijd heeft geweigerd om te vertellen om wie het gaat, is de plaat nog steeds hoofdonderwerp in een discussie over wie het kan zijn. Bob en David bleken dus in het echte leven wat minder braaf te zijn dan hun personages in de serie.

David Coulier

Soms lijkt een acteur wel erg op zijn personage. Onder de verdachten zit namelijk ook Matt Leblanc( hey, ook een Joey, alleen dan in Friends). Toch lijkt het hedendaags naar David ‘Dave’ Coulier te wijzen, mede omdat hij het zelf heeft toegegeven. Met in het kader van hoor en wederhoor zou het voor het verhaal leuk zijn als Alanis dat ook doet. Maar zolang ze het niet bevestigt, blijft het gissen. En zo ontstaat er een mysterie rond een plaat. Gebeurt wel vaker trouwens.

Carly Simon

Het verhaal is gewoon een moderne versie van hetzelfde en stokoude verhaal van Carly Simon’s You’re so Vain. Ook werd er in dit nummer uit 1973 scherp afgerekend met een ex en jarenlang werd een lange rij verdachten doorgenomen. Ook hier was er een duidelijke kandidaat: Warren Beatty. Ook hij gaf het toe in een interview. Sterker nog, hij vertelde dat hij Carly zelfs had opgebeld om haar te bedanken dat ze een nummer aan hem had gewijd. Ja, tegen zoveel ijdelheid kan niemand op, dat kan er maar een zijn. Opgelost. Of niet.

Ene David

Net als in ‘Murder she wrote’ heb je de usual suspects, maar ligt de oplossing bij diegene waar je het minst van verwacht en is het motief wat uitgebreider en gezochter. Het verhaal had twee jaar geleden dan ook een zoveelste, nieuwe twist (de 321e geloof ik): Carly had de eindelijk mystery-man onthuld. In een nieuwe versie had ze een fluisterend ‘David’ toegevoegd. En zo werden alle mogelijke BD’ers(bekende Davids) weer doorgenomen. Maar zoals je vorig jaar hebt kunnen lezen, weten maar twee mensen de ware identiteit en kan David(Geffen) de dader niet zijn.

Aan het eind weten we nog niets

Mooi is dat, dus de story gaat weer verder? Ja, we blijven nog steeds met twee who-dunnits zitten in de muziekwereld. En bedankt. Trouwens, als ik erover nadenk: Alanis date met twee fictieve Joeys uit een tv-serie. Als het vervolgens niet lekker gaat met de relatie schrijft ze het van haar af en scoort ze een enorme hit. Alleen aan het eind van het verhaal laat ze de lezer met een rij verdachten zitten en maak ze ook een David tot hoofdverdachte. Is dat niet ironic?

Advertenties