Vanilla Ice-Ice, Ice Baby(1990)

Ergens op doorreis door Zuid-Ierland. belandde ik ooit in een cafe, waar aan het haardvuur een oude kapitein, omringd door een aantal toeristen en lokale Ieren, sterke verhalen vertelde.  Elk verhaal begint hij daar steevast hetzelfde:’I remember, it was five hundred years ago, I was there…’

In de loop van de avond vraagt een toerist aan de kapitein:’Are you sure you were there?’ De kapitein kijkt even op. ‘Can you prove I was not?’ Uitgepraat. De kapitein lacht. Vervolgens stelt hij uit dat als je maar in je eigen verhalen gelooft, je ze ook daadwerkelijk beleefd hebt. Zo’n figuur was Vanilla Ice. Met zijn Ice Ice baby.

Hoogmoed en daarna val

Ja, als er een de boel aan elkaar heeft gelogen is hij het wel. Vanilla schoot rond de jaarwisseling 90/91 als een komeet omhoog in de top 40, en scoorde hij een van de grootste hits van de prille jaren’90 met ‘Ice, Ice baby’. Na een andere notering en een film was het in 1991 al weer voorbij. Zelden was het spreekwoord ‘Hoogmoed komt voor de val’, zo van toepassing.

Hij vertelde namelijk in interviews dat hij uit een achterbuurt kwam en het heel moeilijk had gehad. Viel best mee. Robert van Winkle bleek een keurige Amerikaanse jongen te zijn geweest, dus er bleef niets over van het (broze) stoere rappers-imago. Aan de andere kant zorgde de val van Vanilla wel voor de lancering van iemand anders.

Excuses van Robert voor Vanilla Ice

De man legt de schuld nog voor een groot deel bij de muziekwereld, maar hij was toch er zelf bij? Da’s waar ook, dat valt niet te ontkennen, dus hij ging uiteindelijk twee jaar geleden door het stof. Hij bood openlijk zijn excuses aan voor zijn waardeloze muziek, zijn belachelijke kapsels en zijn te wijde broeken. Hij heeft spijt, maar zegt er niets aan te kunnen doen.

Hij zegt nu het verleden van zich af te hebben geschud en eigenlijk niet meer aan deze periode herinnerd te worden. Alleen was het allemaal een promotiestunt. Want laten we eerlijk zijn, het juist van belang dat hij zijn artiestennaam aanhoudt, op deze manier blijft hij in het collectieve geheugen nog jaren bekend. Als de Ierse kapitein van de muziekwereld, dat dan weer wel.

Advertisements