Waterboys -Whole of the moon(1985)


Dj’s die in de programmering van grote stations tussen 10-15 uur presenteren worden ook wel de waterdragers genoemd. Het zijn vaak programma’s die tussen de piekmomenten met de grote dj’s vallen, de vroege morgen en eind van de middag. Waterdragers zijn minder opvallend, maar wel goed. Zo kun je ook de prestaties van The Waterboys omschrijven.

C. S. Lewis

Het was Mike Scott die het collectief oprichtte. Hij heeft literatuur en filosofie op de University of Edinburgh gestudeerd en dat kwam ook terug in ‘Whole of the moon’. Het was dan onder andere een ode aan schrijver C. S. Lewis. Mike, een groot bewonderaar van Lewis’ werken, liet de schrijver ook nog indirect terugkomen in andere nummers . Daar hebben we in Nederland weinig van gemerkt, want ‘Whole of the moon’,een van die zeldzame platen die zowel bij begrafenissen als bruiloften even goed doet, blijft tot op de dag van vandaag het bekendste nummer van de band.

Rouleringssysteem

Hoewel band? Het is meer een carrousel. Mike is namelijk het enige permanente lid van de band.De andere bandleden wisselen regelmatig, en komen uit Schotland, Ierland en Engeland. Er zijn tot nu toe meer dan 30 waterboys geweest. Niet alleen de samenstelling, maar ook de standplaats van het collectief wisselt regelmatig. Zo zijn Londen, Dublin, Spiddal, New York en Findhorn een thuisbasis geweest voor de groep.No strings attached dus voor de bandleden, en dat deed Karl Wallinger(in de clip achter het keyboard te zien) besluiten World Party op te starten. Dat was later, op ‘Whole of the moon’ was hij nog Waterboy.

This is the sea

Het nummer werd trouwens in 1991 nog een keer uitgebracht, omdat het werd gebruikt voor de soundtrack van de film This Is the Sea. De titel van de film was gebaseerd op het gelijknamige album van The Waterboys uit 1985 en op de soundtrack waren dan ook 7 bijdragen van Mike Scott/The Waterboys te horen.En dan de meest gestelde vraag op YouTube over de videoclip: De achtergrondzangeres is Max Edie. Ze stapte later over naar het World Party van Karl en reist nu de wereld rond van project naar project en treedt nog steeds op als solo-zangeres. Letterlijk dus een worldparty voor haar dus.

Advertenties