Een liefdesverklaring op een kladje: John Miles en zijn music


Als ik een thema-nummer op deze site had gehad, dan is het John Miles met Music wel. Deze is er niet maar dat let mij niet om het vandaag eens over deze plaat te hebben. Hoe vanzelfsprekend ook de plaat ook klinkt, zo vanzelfsprekend was het niet. Hoe begint het eigenlijk te lopen met deze uiteindelijke wereldhit?

Het begint met een kladje

Je bent jaren aan het ploeteren met je muziek en wat je ook uitbrengt, het slaat niet of maar weinig aan. Elke keer een tekst en muziek componeren, en het lijkt allemaal voor niets te zijn. Je carrière lijkt maar voort te kabbelen en nergens naar toe te gaan. Dan krijg je de kans om je nummer ‘Highfly’ en vervolgens een compleet debuutalbum op te nemen onder leiding van Alan Parsons. Vervolgens heb je nog een nummer nodig, dus je speelt wat op je piano, zingt over je grootste passie en in een half uurtje heb je het nummer af. Zelfs je vaste medeschrijver had het niet sneller kunnen doen. Die schreef bij dit nummer dan ook niet mee. Hoewel het nummer een ideetje, een basis was voor meerdere nummers zet je het volledig op je debuutalbum ‘Rebel’. Tot je eigen verbazing scoor je een wereldhit. ‘Je’ in dit verhaal is John Miles. Het verhaal van ‘Music’.

Geen Ben Cramer

.Hoewel John Miles voornamelijk bekend is van dit nummer, hangt hij niet echt de Jacques Herb of Ben Cramer uit met dit nummer. Hij blijft altijd verbonden aan dit nummer, maar anders dan vele artiesten met die ene hit, opende het voor hem deuren. Zo ging hij op tournee met alle groten der aarde als o.a Tina Turner en Elton John. Nee, het heeft hem juist verder geholpen.Andere artiesten melken hun hit tot in den treure uit op braderieën en obscure zaaltjes, John Miles is het meubelstuk geworden van Night of the Proms. Dit jaarlijkse gala is een van grootste muziekevenementen in Europa en hij bereikt daarmee standaard een miljoenenpubliek.

Vader en zoon Miles

Vaak zeggen ze:zo vader zo zoon. Is in dit verhaal niet helemaal waar. Zijn zoon, John Miles jr, is ook de muziek ingegaan, maar scoorde met de act Milk Inc (en recent Sylver )aanzienlijk vaker in de top 40. Alleen kunnen 8 van de 10 mensen niet spontaan een nummer van de act noemen, terwijl dat bij zijn vader wel het geval is. Wat één top 40-hit kan doen…Nee 2 keer, want de plaat maakte in 1982 nog een paar extra miles in de top 40 en werd wederom een top-10 hit. Op de b-kant van het singletje stond trouwens ‘Putting my new song together’. Die kwam er niet meer in NL, maar John werd een van die eendagsvliegen in de top40-historie die juist zijn muziekcarrière met die ene hit een enorme boost gaf.

Advertenties