Een keer maar nooit meer:Patty en Shift -Wonderful (1989)


Ik kom uit de tijd dat we in Nederland nog maar twee, later drie publieke zenders hadden. Op de rand van de historische overgang naar commerciële tv zat heel Nederland massaal voor Medisch Centrum West en Spijkerhoek. Laatstgenoemde was een uiterst populaire serie met daar uit voorkomend het grote succes van Patty & Shift.

Fictief in Amersfoort

Het speelt zich eind 80’s af rond een fictief plein, maar wordt opgenomen in Amersfoort. Het is dan een van de voorlopers van de Nederlandse soap die we in de jaren’90 leren kennen. De serie zal maar liefst vier seizoenen draaien en dat is vrij lang als je bedenkt dat de meeste series, feuilletons als De fabriek , de Appelgaard, en Dossier Verhulst.in de jaren’80 en begin 90’s altijd gesloten verhalen zijn van zo’n dertien afleveringen.

Patty Starrenburg

Het is dan ook geen oubollig feuilleton, Spijkerhoek is stoer. De serie draait om in totaal negen families, waarvan de families Chaivelli, Starrenburg, Van den Akker en Verlinden de bekendsten zijn. Patty Starrenburg is een van de twee zussen en wordt  gespeeld door Mary-Lou van Steenis. Haar verhaallijn draait voornamelijk om de opkomst en ondergang van ‘haar’ band Shift.

Als zangeres van de band raakt ze verslaafd aan de drugs, kickt af, wordt succesvol met de band en na een aantal liefdesperikelen verhuist ze naar Amsterdam om een nieuw leven te beginnen.Op het hoogtepunt van haar roem in de serie mag Patty en de (in het echt bestaande) band optreden in Countdown, bijna het hoogst haalbare voor een Nederlandse band in die tijd.

Wonderful succesverhaal

Fictie en non-fictie gaan door elkaar lopen als ‘Wonderful’ en het succesverhaal van Patty & Shift ook in de echte wereld gaat lopen. Zo komt de band in april 1989 daadwerkelijk binnen in de top 40 en staat vier weken later zelfs op 2. Het moet ‘Eternal flame’ van The Bangles voor zich laten gaan, maar dat is geen schande. ‘Eternal flame’ blijft wekenlang steevast op 1 staan en groeit erg makkelijk uit tot hit van 1989.

Goed, met Patty komt het in de serie helemaal goed, maar hoe verging het ‘haar’ Shift in real-life? Kort samengevat, die groep keert nooit meer terug in de top 40 en gaat een paar jaar later uit elkaar, na eerst nog mee te hebben gedaan aan het Nationaal Songfestival, Shift happens…

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015 005807

Advertenties