Danny Mirror – I remember Elvis Presley(1977)


Lijkenpikkerij. Komt in de muziek spreekwoordelijk voor. Na elk overlijden weten de platenmaatschappijen niet hoe snel ze een serie cd’s moeten uitbrengen , met heel wat gedonder tot gevolg. Ook zijn er artiesten die het juist goed bedoelden,de schijn tegen hebben, en juist onterecht worden beschuldigd van lijkenpikkerij. Neem bijvoorbeeld nu Danny Mirror.

Spontaan

Of eigenlijk Eddy Ouwens, de grote man achter het laatste songfestivalsucces voor NL, met Teach in. Hij nam in 1977 het nummer ‘I remember Elvis Presley op’ en oogste lof maar ook kritiek. Het merendeel vond het wel een mooie ode en kocht de plaat massaal. Zelfs de fans vonden het een aardig eerbetoon. Dat eerbetoon kwam spontaan. Eddy hoorde het overlijdensbericht in een studio tijdens een opname met Teach in en begon spontaan een nummer te spelen. Hoewel de bedoelingen dus goed waren,kreeg de plaat veel kritiek van Felix Meurders. Hij had gaf aan in de Hitkrant dat hij het lijkenpikkerij vond.

Danny vs. Felix

Danny, of Eddy, bedoelde het naar eigen zeggen goed en spande een rechtszaak aan. Deze won hij en Felix mocht zich niet meer zo uitlaten over deze plaat. In een commentaar vertelde Felix later:Ik heb het wel mogen denken,maar niet mogen schrijven, neemt niet weg dat ik er hetzelfde over denk’. Maar hoeveel Felix ook zat boe te roepen, Eddy scoorde gigantisch met de plaat en wordt tot op heden gevraagd voor optredens.Het was een goedbedoelde ode dat hem zelf ook op de kaart zette.

Eurovisie songfestival

Maar goed, hoe ging het verder met Eddy? Zakelijk ging het minder goed met hem, begin jaren ’80 gaat hij bankroet door een verkeerde investering. Maar eind goed al goed, hij krabbelde op en ging aan het werk als o.a jingleschrijver en schreef het winnende lied van het Eurovisie Songfestival 1985. Het kwam dus wel goed met hem, ondanks het negatieve randje wat aan deze plaat blijft hangen. En laten we eerlijk zijn, lijkenpikkerij is negen van de tien keer een trekje/trucje van de platenmaatschappijen en daar hoor je niemand over.

Vastleggen in volledig scherm 28-2-2016 011130

Advertenties