Clouseau – Passie(1995)


 

Radio maken is een vak in het algemeen. Niets is erger dan een dj die voor zijn eigen glorie van een blaadje zit op te lezen dat dit echt een goede plaat is. Van die types die groot muziekliefhebber zeggen te zijn, maar alleen platen herkennen die vanaf hun tienerjaren hits waren. Dat daarvoor soms al decennia aan muziek voorbij is gekomen boeit ze niet. Daardoor zien ze vaak geen verbanden tussen bepaalde platen, lezen ze door gebrekkige kennis een te lange wikipedia-tekst en valt er niets bijzonders te melden. Een goed radioprogramma kan alleen maar met onvoorwaardelijk enthousiasme, want zonder passie wordt het niets. Dat probleem had Clouseau ook.

Babette van Veen

Of eigenlijk Koen Wauters. Hij had een jarenlange relatie met Babette ‘Linda’ van Veen en op een gegeven moment was de koek op. Kan gebeuren. Hij schreef dat van zich af en dat leidde meteen tot het laatste succes in de top 40 voordat ze hier in Nederland uit het zicht verdwenen. Het waren een mooie zes jaar geweest in de Nederlandse hitlijst met het debuut in 1990. Met ‘Daar gaat ze’ scoorde de band, die voor het eerst in 1984 optrad, een van de grootste hits van 1990. De groep toen nog bestaand uit 5 leden, kon met 5 top 40 hits en het album ‘Hoezo’ niet meer kapot in dat eerste jaar van de 90’s. Hoewel, na dit grote succes werd de groep en het succes in NL steeds kleiner. De een na het andere bandlid verliet de groep.

Songfestival

Zoals vaker om het voormalige succes weer een boost te geven, deed het tot trio gereduceerde band mee aan het Eurovisie Songfestival met ‘Geef het op’. Ondanks zeer matig succes, deden ze dat echter niet. Want in 1995 piekte de band nog een keer, en deze keer heel hoog, met het album ‘Oker’ en de nummer 1 voor ‘Passie’. Met hun grootste hit ooit nam de band na twee andere kleine noteringen afscheid van de top 40 en vertrok Bob Savenberg als grote man achter de band ook, zodat de gebroeders Wauters als duo verder gingen.

Gegarandeerd uitverkocht

Ook in thuisland België gaat het daarna minder maar zijn de albums ‘Adrenaline’ en ‘In Stereo’ successen. Rond de eeuwwisseling besluiten de broers tot een koerswijziging met de cd ‘In dans’ en in tegenstelling tot Nederland is het in België hun grote comeback. Vooral zijn vanaf 2001 hun jaarlijkse optredens in het Antwerpse Sportpaleis gegarandeerd uitverkocht. Koen Wauters beseft dat het succes in Nl allang voorbij is, maar hij denkt zelf dat het door de opkomst in de 90’s van artiesten als Marco Borsato ligt, waardoor de concurrentie op Nederlandstalig gebied enorm is toegenomen.

Maar het plezier in muziek maken is nooit verdwenen, na meer dan 20 jaar bestaan. Dat komt omdat het duo met dezelfde passie muziek is blijven maken ondanks verminderd succes. Geen concessies, geen kunstje, geen kopie van anderen. Zo herken je ook een goed radioprogramma.

Dit bericht is eerder geplaatst op voorloper Chartsattack in 2011
Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 231355

Advertenties

2 gedachten over “Clouseau – Passie(1995)

  1. Abba moet natuurlijk 4x zijn want hun eerste nr 2 hit Waterloo was een ESF song 🙂

  2. Clouseau is de laatste Eurovisie-act in de Top 40 die op eigen kracht nog een nr 1 hit wist te scoren ( en dus niet met een ESFsong) La Joling was eigenlijk de laatste maar die deed dat trucje ook al in 1989 . De lijst vanaf 1956 is dan als volgt, Freddy Quinn , Corrie Brokken ,Esther Ofarim , Julio Iglesias (2x) Vicky Leandros, Abba (8x) Olivia Newton John (3x) Shadows, Bucks Fizz , Nana Mouskouri, Cliff Richard (met en dankzij the Young Ones ) Gerard Joling (2x) Celine Dion (3x) Clouseau … Glennis had hem bijna maar zal wel een nr 2 hit worden en blijven 🙂

    op eigen kracht als ESF act een nr 2 hit scoren is ook wel bijzonder 🙂 Sandie Shaw (dankzij dubbelnotering Mary Hopkin) Abba( 5x) Teach In Lenny Kuhr ,Matia Bazar, Gerard Joling , Kate Ryan Glennis Grace .

Reacties zijn gesloten.